De nieuwe crisis is krapte op de arbeidsmarkt

18 november 2021 10:03

De nieuwe crisis is krapte op de arbeidsmarkt

Tegenover elke 100 werklozen staan momenteel 126 vacatures, cijfers die medio november bekend werden gemaakt. Het toont eens te meer aan dat de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toeneemt en dat bedrijven en organisaties alle zeilen moeten bijzetten om nieuwe medewerkers aan te trekken. Die krapte zagen ze bij Werkplein Drentsche Aa al voor corona aankomen en in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven werd toen een model ontwikkeld waarmee vacatures konden worden ingevuld.

Participeren

Werkplein Drentsche Aa is de sociale dienst in de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo. “We hebben twee hoofdtaken”, legt Cas van der Graaf, werkgeversadviseur horeca en detailhandel, uit. Ten eerste rechtmatigheid, wat inhoudt dat mensen recht hebben op een inkomen, oftewel een uitkering. Ten tweede doelmatigheid, wat betekent dat iedereen in onze samenleving op de arbeidsmarkt mag participeren. Met dat tweede deel houden wij, mijn collega Peter Killestijn en ik, ons bezig.”

Zoals aangegeven zag men bij Werkplein Drentsche Aa het tekort op de arbeidsmarkt al aankomen. “Samen met het onderwijs, in dit geval het Drenthe College, en werkgever Hof van Saksen hebben we een model ontwikkeld waarmee we het tekort aan medewerkers konden tackelen”, geeft Cas aan. “Doel was en is dat mensen een kans krijgen op de arbeidsmarkt en dat werkgevers hun vacatures ingevuld krijgen.”

Resultaten

De mensen die hiervoor in aanmerking komen, zijn afkomstig uit allerlei delen van de samenleving: jongeren, SW-ers, inburgeraars, bijstandsgerechtigden, zij-instromers, jong en oud, iedereen kan meedoen. Cas:” Wat we gedaan hebben is de deelnemers eerst de kans geven zich te oriënteren bij Hof van Saksen, om te ontdekken wat ze leuk vinden. Na die fase begint het pas en moeten mensen een werk-, leer- en ontwikkeltraject in. Dat betekent dat ze werken en onderwijs genieten, op stage gaan, een werkontwikkelplek krijgen, enzovoort, waarna ze uiteindelijk gesubsidieerd of betaald aan het werk gaan. Dat kan bij Hof van Saksen zijn of daarbuiten.”

Over de resultaten zijn ze bij Werkplein Drentsche Aa en ook bij de andere partners meer dan tevreden. “Met name omdat we zien dat mensen echt met stappen vooruit zijn gegaan.” Het project bij Hof van Saksen, met de Hof van Saksen Academy, loopt nog steeds en inmiddels hebben veel meer werkgevers interesse getoond in dit model.

Volgens Cas en Peter draait het vooral om aandacht. “Mensen waar we mee werken moeten zich kunnen ontwikkelen, dat vraagt veel coaching en begeleiding. Vanuit het onderwijs, vanuit de werkgever en ook Werkplein Drentsche Aa blijft nauw betrokken. Het is de kunst om gezamenlijk goed in verbinding te blijven met alle partijen. Het gaat om samen werken.”

Inclusieve arbeidsmarkt

De huidige situatie, en dat is misschien wel een luxe probleem, is dat de kandidaten voor dergelijke trajecten niet zomaar voorhanden zijn. “Daarom zoeken we aansluiting met scholen voor praktijk onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs. Samen zijn we op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt”, gaat Peter Killestijn verder.

“Toen we de markt opgingen met ons model ‘kansrijk leren en werken’, reageerden er 70 werkgevers. Helaas konden we maar zeven kandidaten vinden die een traject in konden gaan. Dat zegt genoeg. We zijn daarom op zoek naar bijvoorbeeld mensen met een beperking, die speciaal onderwijs volgen of de Nederlandse taal nog niet beheersen, maar ook ouderen of juist jongeren die dreigen uit te vallen, met als doel om hen aan werk te helpen. Dat vraagt veel van de werkgevers, die bereid moeten zijn deze mensen op te leiden. Maar, die bereidheid is er en daar zetten we op in. We helpen elk individu op een manier die bij hem of haar past en helpen ze door te stromen naar een werkgever.”

Uitdagingen

“Drie jaar geleden hebben we een aantal doorbraken moeten maken in de manier waarop we mensen naar de arbeidsmarkt kunnen helpen”, gaat Cas verder. “Dat is gelukt, wat overigens niet wil zeggen dat elk project geslaagd is. Het vergt veel van alle partijen om het tot een succes te laten worden, daarbij speelt het in gesprek blijven met elkaar een belangrijke rol. Problemen kennen we niet, wel uitdagingen. Het uiteindelijke doel is dat mensen zelfredzaam worden en werk speelt daarin, zo blijkt eens te meer, een belangrijke rol. Met elkaar pakken we die verantwoordelijkheid op en het is mooi dat Drenthe voldoende werkgevers heeft met een maatschappelijke impact, daar ligt de basis voor onze aanpak.”

Naast horeca en detailhandel zijn ook werkgevers uit onder andere de techniek, bouw, zorg, ICT en call centers aangehaakt. Immers, de krapte op de arbeidsmarkt doet zich in allerlei sectoren voor. “We moeten echt ‘samen wérken’ om de uitdagingen die er zijn en nog op ons afkomen op te lossen.”

www.wpda.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.