De nóg grotere uitdaging, die we ook samen aan moeten pakken

12 oktober 2021 15:15

De nóg grotere uitdaging, die we ook samen aan moeten pakken

Nu de vakantie voorbij is, heb ik dezelfde wens als veel anderen. Hopelijk is corona straks geen beperking meer voor groei en ontwikkeling. Dat de regionale economie alweer op het niveau van het begin van de pandemie zit, is een goed teken.

Tijdens de coronacrisis hoorde ik vaak het vergelijk met die nóg grotere uitdaging: de klimaatcrisis. We moeten de urgentie inzien, net zoals bij corona gebeurde en die uitdaging vervolgens even daadkrachtig aanvliegen, met dezelfde geldinvesteringen én snelheid. Ook hier zijn er samenwerkingen nodig tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven. Triple helix dus. Dat is precies waar we met The Economic Board in willen faciliteren.

Er zijn paralellen tussen de twee crisissen. Bij corona had je onder andere de anderhalvemetermaatregel om te voorkomen dat het virus zich sneller verspreidt. Bij de klimaatcrisis zul je daarvoor minder energie moeten gaan gebruiken of overstappen op duurzame energie. Daarnaast heeft de klimaatuitdaging ook ‘vaccins’ nodig: innovatieve nieuwe oplossingen en toepassingen die je op grote schaal kunt uitrollen. In het leveren van dat soort oplossingen zijn we als regio Arnhem-Nijmegen erg goed. Binnenkort mede door Connectr, dat het nieuwe regionale brandpunt van de energietransitie wordt.

Begin september verscheen een regionaal rapport van de Rabobank over onze regio. Dat ging onder meer over agglomeratievoordelen: bedrijven die profiteren van de overdracht van kennis en de (fysieke) interactie met elkaar. Daarom is Connectr zo vreselijk belangrijk en staan we er met The Economic Board vierkant achter. De energietransitie wordt daar een aanjager van de economie.

Namens The Economic Board roep ik iedereen bij dezen op om de urgentie van het klimaatvraagstuk in te zien, de economische kansen te pakken en elkaar op Connectr op te zoeken om beleid en activiteiten af te stemmen en toegepast te maken. Op die manier kunnen we hier samen ‘vaccins’ voor de energietransitie ontwikkelen. «

Jeroen Herremans
Civic entrepreneur cluster Energy,
The Economic Board

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.