De eerste stap naar werk dichterbij

6 april 2023 13:24

De eerste stap naar  werk dichterbij

Bij mensen voor wie het al even geleden is dat ze aan het werk waren is de drempel om weer aan de slag te gaan meestal hoog. Vaak hebben ze te maken gehad met tegenslagen waardoor hun zelfvertrouwen ver te zoeken is. En als je dan in een poging om een leuke plek te vinden ook nog eens tegen muren van wetten, regels en administratie aanloopt, raakt de drempel helemaal uit het zicht.

Het helpt dan als je kleine stappen kun nemen, dichtbij in een omgeving die je kent. Want het is veel makkelijker om ergens binnen te stappen in je eigen wijk dan aan de andere kant van de stad. Als gemeente maken we dit mogelijk door onze mensen bijvoorbeeld ook in buurthuizen het gesprek aan te laten gaan met inwoners die lang niet, of misschien wel nooit, gewerkt hebben.

Maar ook als ondernemer kun je voor mensen in de buurt het verschil in maken, juist als midden- en kleinbedrijf of eenmanszaak. Want zo’n eerste stap naar werk is voor sommige mensen sneller gezet bij de bakker om de hoek dan bij een groot bedrijf in een omgeving waar je nog nooit bent geweest.

Dat hoeft niet meteen een contract van 40 uur te zijn. Soms is het ook heel erg waardevol om twee of drie ochtenden iets bij te dragen. Voor de één is dat een springplank naar een volwaardige baan. Voor de ander is het meer dan hij ooit had gedacht te kunnen.

Een win-winsituatie. Want als ondernemer krijg je er een enthousiaste werknemer bij. En als werknemer voel je weer dat je erbij hoort en bouw je in je eigen omgeving sociale contacten op. Zo draag je beiden je eigen steentje bij aan de wijk én aan elkaar.

Er zijn in Arnhem tal van mooie voorbeelden van mensen die in hun eigen buurt een fijne plek vonden waar ze verder kunnen bouwen aan hun toekomst. Zo gingen mensen in het Arnhemse Spijkerkwartier voor hun wijk aan de slag via het BuurtBaanBureau. En trapte in Malburgen onlangs de Route op Weg naar Werk af.

Wil je als ondernemer ook mensen in de buurt de kans geven om hun plek te vinden? Dan kan dat via www.activerendwerk.nl. Zo zorgen we er samen voor dat we de drempel verlagen en meer mensen hun eerste stappen op weg naar werk dichtbij kunnen zetten. 

Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.