Dé 5 tips voor importeren vanuit China

17 maart 2022 17:08

Dé 5 tips voor importeren vanuit China

Chinese producten zijn goedkoop en tegenwoordig zijn ze ook van goede kwaliteit. Dat biedt jou als ondernemer mooie kansen. Toch is importeren uit China niet altijd even gemakkelijk gezegd als gedaan. Je komt veel valkuilen tegen en het land ligt natuurlijk niet om de hoek. Daarom krijg je dé 5 tips voor importeren vanuit China mee, zodat jij met een gerust gevoel zaken met China kunt doen!

1.    Vind de juiste leverancier

Importeren vanuit China begint met het vinden van de juiste leverancier. Wanneer je die gevonden hebt, is de rest van het proces ook een stuk gemakkelijker. Ga daarom niet met de eerste de beste leverancier in zee. Oriënteer je goed voordat je kiest voor die ene leverancier. Hiervoor kun je terecht bij online bronnen zoals Alibaba of Made in China, maar ook bij ons: Nederlands Chinese Handelskamer. Weeg daarna alle mogelijkheden af. Kies je bijvoorbeeld voor een fabrikant of juist voor een handelaar? Wat is de minimale afname? Kun je verificaties of referenties vinden over de leverancier op Google of op andere platforms? 

2.    Koop kwalitatief goede producten in 

De kwaliteit van de producten is nauw verbonden met je zoektocht naar een geschikte leverancier. Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je goede kwaliteit inkoopt. Bestel allereerst vooraf altijd samples van verschillende leveranciers, zodat je de kwaliteit kunt vergelijken. Het is namelijk niet altijd zo dat je bij de hoogste prijs ook de hoogste kwaliteit kunt verwachten. We hebben zelf al eens meegemaakt dat een sample van een gemiddelde prijs kwalitatief beter was dan de duurste, dus sla deze stap zeker niet over. 

Wil je helemaal zeker weten dat je precies weet waar je voor betaalt? Dan doe je er goed aan om de kwaliteit op de productielocatie zelf te controleren of te laten controleren. Zo weet je dat de kleuren, logo’s, afwerking en materialen overeenkomen met dat wat je (denkt te hebben) besteld. Vraag ook gerust naar de interne QC afdeling van de leverancier of schakel eventueel een extern bureau in om de kwaliteitscontrole uit te voeren. Zo verzeker je jezelf van kwalitatief goede producten! 

3.    Offertes, facturen en contracten opstellen

Heb je een leverancier gevonden en ben je tevreden over de productkwaliteit? Zorg dan dat je ook goed bent voorbereid op de volgende stap. Stel je offertes en facturen zorgvuldig op en controleer de offertes en facturen die je binnenkrijgt goed. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst zijn er de Incoterms. Dit zijn de International Commercial Terms die bepalen waar verantwoordelijkheden liggen voor transportrisico’s, verzekeringen, inklaringen en hoe of waar de goederen worden afgeleverd. De meest voorkomende zijn EXW, FOB, CIF en DDP.     

Houd daarnaast ook rekening met de valuta waarin je handelt. Het is gebruikelijk om met USD te werken. Wissel- en bankkoersen hebben hier natuurlijk invloed op. Doe bovendien altijd due dilligence waar mogelijk. Check bijvoorbeeld:

  • Of de juiste bedrijfsnaam op de factuur staat
  • Welk adres er wordt gebruikt en of dit overeenkomt met het bij jou bekende adres
  • Of de juiste persoon heeft getekend
  • Of het document met de juiste bedrijfsstempel is bestempeld

Zorg ervoor dat in het contract duidelijke afspraken staan over garantiebepalingen, limieten van gebruikte (schadelijke) stoffen (bv. gebruikelijk bij speelgoed of voedingsmiddelen), certificeringen, toepasselijk recht en intellectueel eigendom. Het is belangrijk dat het contract tweetalig is opgesteld en wordt bestempeld met de originele bedrijfsstempel en ondertekend door iemand die daartoe bevoegd is.

4.    Betalingen doen

Je begrijpt vast wel dat het niet verstandig is om zomaar een betaling aan een leverancier te doen. Zeker bij grotere orders wil je je betalingsrisico’s beperken. Dat doe je door een LC (Letter of Credit) te gebruiken of door via een tussenpersoon te betalen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Trade Assurance via Alibaba. 

Dit is vooral belangrijk omdat oplichting makkelijker gaat bij betalingen direct aan leveranciers. Je kunt je geld dan immers niet zomaar terugvorderen en je hebt minder mogelijkheden om druk uit te oefenen en correcties te eisen. Ook kan een leverancier zonder goede achterliggende reden een extra betaling eisen als aanvulling op je aanbetaling. Wij zien de meest uiteenlopende problemen voorbijkomen wanneer bestellingen direct worden betaald naar een door de verkoper opgegeven rekening. Niet doen dus!

5.    Je producten op de markt brengen

Nu je een geschikte leverancier hebt gevonden, kwalitatief goede producten hebt ingekocht, de juiste documenten hebt uitgewisseld en hebt gekregen waarvoor je hebt betaald, is het tijd om je producten op de markt te brengen! Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat je zelf verantwoordelijk bent voor certificeringen en garanties binnen de EU. Wees je dus bewust van de verplichtingen die voor jou en je producten gelden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Natuurlijk sta je er als ondernemer niet alleen voor. Wij helpen je graag om jouw handelscontacten met China tot een succes te maken. Wil je meer weten? Bel ons gerust, we vertellen er graag meer over.

Naar alle berichten van Nederlands Chinese Handelskamer terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.