Complexe bouwklus Museum Arnhem past bij Rots Bouw Aalten

6 oktober 2021 14:46

Complexe bouwklus Museum Arnhem past bij Rots Bouw Aalten

Nog tot eind dit jaar zijn medewerkers van Rots Bouw in Aalten druk met de laatste loodjes van Museum Arnhem. Het gebouw kreeg een spectaculaire uitbreiding, waarbij het familiebedrijf uit Aalten een technisch hoogstandje aflevert. Voor het eerst zijn voor zo’n project civiele techniek en bouwtechnieken gecombineerd.

,,Dat maakt het een bijzonder project’’, verklaart directeur Egbert-Jan Rots. ,,We hebben een bouwmethode gebruikt die niet eerder op deze manier is toegepast. Het was wel de beste manier om het gebouw gecontroleerd en beheersbaar te realiseren zonder tijdelijke ondersteuningsconstructies in de stuwwal.’’

De uitdaging werd veroorzaakt door de ligging van het gebouw, bovenop een stuwwal. Het museum is grondig onder handen genomen en uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door BenthemCrouwel Architects. Die hangt circa vijftien meter uitkragend boven de afgrond tussen het hoog gelegen museum en het uiterwaardenlandschap van de Rijn beneden.

,,We zoeken vaker samenwerking met andere partijen om onze ideeën te realiseren en tot een optimaal resultaat te komen voor de opdrachtgever. Hier moesten we een methode verzinnen om de uitkraging, zoals de architect had bedacht, te realiseren.’’ Voor het zwevende deel van het gebouw mocht geen ondersteuning worden aangebracht in de kwetsbare en instabiele stuwwal. De oplossing die werd bedacht kon uitgevoerd worden door samenwerking met Civiele Techniek deBoer, die veel ervaring heeft met het verplaatsen van gebouwen en bruggen.

Om de uitbreiding van het museum op de plaats te krijgen is gebruik gemaakt van schuiftechnieken met vijzels. De nieuwe vleugel is geplaatst bovenop een betonnen kelderbak. Door een constructie te gebruiken uit de bruggenbouw kon het bouwwerk van 450 ton over de kelderbak naar buiten worden geschoven. In twee stappen werd zo een uitkraging van vijftien meter bereikt. ,,Voor zover ik weet is deze methode niet eerder in de utiliteitsbouw gebruikt,’’ zegt directeur Rots.

Eerdere in het oog springende opdrachten waren het paviljoen op de Veteranenbegraafplaats in Loenen en het ParkPaviljoen op Het Nationale Park de Hoge Veluwe, beiden geopend door koning Willem Alexander. Door de locatie en eisen die de opdrachtgever stelde was het ParkPaviljoen ook een complex project. ,,Toen dat gereed was kwam de aanbesteding voor Museum Arnhem. Daar schreven ook grote bedrijven op in. Dat wij het kregen heeft ook te maken met vertrouwen, door eerdere ervaringen wist de gemeente Arnhem dat ze op ons konden rekenen.’’

Rots Bouw telt vijftig werknemers, kent een jaaromzet van zo’n 35 miljoen euro en is op een breed terrein actief: woningbouw, maatschappelijk vastgoed en commercieel vastgoed. Het werkgebied is Gelderland met daarbij delen van Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant.

Egbert-Jan is de vijfde generatie Rots in het bedrijf, dat in 1877 door zijn voorvader Derk Aaldert is begonnen. Het bedrijf ging al die jaren over van vader op oudste zoon. De huidige omvang is prima, vindt de nazaat van grondlegger Derk. ,,Het is fijn als je de mensen zelf kent en weet wat ze kunnen. Dat is belangrijk voor de organisatie, je moet elkaar kunnen vertrouwen. Wij denken niet in risico's maar in kansen. Die flexibele manier van werken willen we behouden.''

De verbouwing en uitbreiding van Museum Arnhem is een project van in totaal zo'n 17 miljoen euro. Voor Rots Bouw een grote klus, goed voor een kwart van de jaaromzet. Het is het type opdrachten dat past bij het bedrijf, zegt Rots. ,,We vinden het mooi om buiten onze comfortzone met creatieve ideeën te komen en die met specialisten uit te werken. Om dan met goede oplossingen resultaat te bereiken geeft ons veel werkplezier.’’

De opening van Museum Arnhem is naar verwachting dit voorjaar.

Websites: rotsbouw.nl, rotsbouwtmuseumarnhem.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.