“Circulariteit is gewoon vies!”

29 juni 2022 08:46

“Circulariteit is  gewoon vies!”

Een paar weken geleden was ik aanwezig bij het werkbezoek van de gedeputeerde Helga Witjes bij de luierverwerkingsinstallatie bij de ARN in Weurt. Een prachtig initiatief dat de berg volle luiers weer terugbrengt tot grondstoffen. Tijdens de inleiding werd duidelijk hoe groot de potentie van de ontwikkelde technologie is en hoe er opschaling kan plaatsvinden. En eigenlijk denk je dan bij jezelf, waarom gaan we niet sneller? En zorgen we dat alle luiers gerecycled worden? Na de enthousiaste inleiding gingen de werkschoenen, hesjes en helmen aan en liepen we naar de plaats waar het allemaal gebeurt. En dan wordt het wel duidelijk. Volle luiers betekenen ook daadwerkelijk volle luiers, met alle nattigheid en geur die daarbij horen. En dit was slechts een kleine berg, dus wat zou die opschaling dan wel niet brengen? Terwijl wij wat vertwijfeld rondkeken zei Rutger Jan Pessers, directeur van ARN, lachend “Tja circulaire economie is gewoon vies”.

Een dag later bezocht ik een insecten kwekerij waar de maden van de Black Soldier Fly gekweekt worden vanwege de waardevolle grondstoffen. Ook weer een mooi project wat chitine, olie en eiwitten oplevert. Ik bezocht hen om te kijken op welke manier we deze innovatie verder konden helpen. Als je dan de ruimte binnenstapt waar de vliegen gekweekt worden overvalt je de warmte en de weeïge geur van het voedsel waarop de larven groeien. En dan komen toch weer even de woorden van Rutger Jan door je hoofd. En tegelijkertijd ook bewondering. Bewondering voor de mensen die op allerlei manieren onderzoeken en letterlijk in de stront op zoek gaan naar de verwaarding van, in veler ogen, waardeloos materiaal. Mensen die de strijd aangaan met wet- en regelgeving en maar blijven proberen om deze verwaarding naar een verdienmodel te brengen. En dan ben ik blij dat ik vanuit Kiemt hier een handje kan helpen. 

Franske van Duuren
Directeur & Programma-manager
Circulaire Economie
Kiemt
www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.