Brandwerende glazen kantoorpand: alle info

28 september 2022 14:39

Brandwerende glazen kantoorpand: alle info

Brandwerende glazen in een kantoorpand dragen bij aan een betere brandveiligheid in het gebouw. In dit artikel lees je hoe dit precies werkt, de soorten en kosten van brandwerende glazen.

Wat is brandwerend glas?

De glazen van brandwerend glas zijn gemaakt van dubbele glaslagen met daartussen een zogenaamde opschuimende laag. Met deze laag zal het glas bij hoge temperaturen niet breken, en de laag zorgt voor bescherming tegen hitte en vlammen. Ook kan er bij de hoge classificaties via de naden geen vlammen of rook binnenkomen.

Waarom draagt dit glas bij aan de brandveiligheid?

Op kantoren is brandveiligheid belangrijk om het personeel in veiligheid te brengen, en omdat er vaak veel waardevolle spullen aanwezig zijn in een bedrijfspand.
Brandwerend glas draagt niet bij aan het volledig bestrijden van brand, maar werkt zeer brandvertragend en is bestand tegen hoge temperaturen. Wanneer er sprake is van brand, zorgt dit type glas ervoor dat het vuur zich veel minder snel verspreidt en niet meteen naar verschillende ruimtes van het kantoorpand kan ontsnappen.
Hiermee hebben de mensen die aanwezig zijn meer tijd om het gebouw veilig te verlaten via de nooduitgangen en vluchtwegen. Het brandwerend glas moet aan strenge classificaties en richtlijnen voldoen voor brandveiligheid.

Normaal isolatieglas versus brandwerend glas

Er komt een spanning te staan op het glas bij brand door de snelle verandering van de temperatuur, hierdoor breekt een normaal glas al gauw omdat het niet tegen deze spanning kan tussen de glaslaag en de randen. Brandwerend glas kan hier beter tegen en kan 30 minuten of langer heel blijven.

Soorten en kwaliteit

Er zijn verschillende soorten brandwerend glas voor je bedrijfspand verkrijgbaar. Zo wordt er onderscheid gemaakt in de brand vertragingstijd in minuten. Er zijn soorten van 30, 60, 90 en 120 minuten brandwerend glas. Er wordt daarnaast onderscheid gemaakt in drie groepen brandwerend glas. Glaszetters kunnen je adviseren welke brandvertragende glazen het beste passen bij je bedrijfspand.

Hieronder zie je de drie groepen.

  1. Groep 1: vlamdichte glazen
     Dit type is sterk, en zowel vlamdicht als rookwerend. Het glas moet lange tijd heel blijven en mag niet breken tijdens de brand. (kwaliteit E)
  2. Groep 2: beperkte warmtestraling en vlamdichte glazen. (kwaliteit EW)
     Bij dit type glas mag veel minder hitte worden doorgelaten en kan de hitte ook niet via de naden. Dit glas heeft een speciale weerkaatsende coating die hitte tegengaat vanwege de reflecterende werking.
  3. Groep 3: vlamdichte glazen en brandvrij/hittewerend glas (kwaliteit EI)
    Deze groep glas kan hitte tot 140 graden tegenhouden en is volledig brandwerend. De warmtestraling wordt bijna geheel beperkt.

Je kunt daarnaast kiezen voor verschillende soorten glas materiaal. De soorten glas die geschikt zijn voor brandwerend glas zijn leverbaar in: gelaagd, gehard en draadglas. Ook kun je het goed combineren met kogelwerend of isolerend glas.

Kosten

De kosten voor brandwerend glas liggen gemiddeld tussen de 250 tot 500 euro per m². Voor enkel glas dat brandvertragend is (kwaliteit E) betaal je minder dan voor glas met twee lagen dat aan beide kanten brandvertragend is. (kwaliteit EI) daarnaast geldt: hoe hoger de tijd van de brandvertraging, hoe hoger de prijs. Ook de dikte van het glas speelt een belangrijke rol in de prijs.

Gemiddelde kosten voor brandwerend glas:

Glasdikte

Kosten

Brandvertraging

7,9 mm

€190 tot €200 euro per m²

30 minuten

12 mm

€300 tot €350 per m²

60 minuten

16,1 mm

€350 tot €360 euro per m²

60 minuten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.