Ben jij op zoek naar een financiering of hypotheek?

4 juli 2022 11:20

Ben jij op zoek naar een financiering of hypotheek?

Het kopen van een woning gaat niet zonder slag of stoot, verreweg de meeste mensen zullen een hypotheek moeten aanvragen. Het spreekt voor zich dat je eerst een berekening laat maken door een hypotheekadviseur over welk geldbedrag jij (of jullie) de beschikking kunnen hebben. Daarbij zul je ook moeten beschikken over een stuk eigen geld, omdat de k.k. (kosten koper) niet meegefinancierd mogen worden. Kortom, de route naar een hypotheek of financiering van een woning kent vele aspecten. Maar hoe zit dat eigenlijk indien je een verhuurwoning wilt kopen?

Tweede hypotheek aangaan?

Op deze oververhitte woningmarkt zien tegenwoordig ook gewone woningeigenaren (consumenten), die een flinke overwaarde op de eigen woning hebben opgebouwd, kansen. Want die overwaarde is natuurlijk schitterend, maar blijft zitten waar 'ie zit zolang je als woningeigenaar blijft wonen in de eigen woning. De eigen woning verkopen om de overwaarde te kunnen benutten heeft daarbij weinig zin indien je vervolgens een andere koopwoning koopt. Een slimme manier om toch iets met de overwaarde te doen is je oriënteren op een verhuurwoning. Zo kun je de overwaarde benutten door een woning voor de verhuur aan te kopen. De overwaarde kan hiermee het deel 'eigen middelen' vormen, wat nodig is voor het verkrijgen van een vastgoedhypotheek. Hierover is meer te vinden op Vastgoedhypotheek.nl.

Vastgoedhypotheek voor de aankoop van een verhuurwoning

Ook consumenten kunnen een vastgoedhypotheek aangaan. Je kunt hiermee een bestaande, verhuurde woning kopen - waar de huurders dus nog inwonen. Maar ook kun je een nieuwbouwwoning, of ander soort huurwoning kopen. De beoogde woning mag uitsluitend voor de verhuur gebruikt worden, want met de inkomsten wordt de hypotheek namelijk afgelost.

Om in aanmerking te komen voor een verhuurhypotheek zul je dus allereerst een stuk zelf moeten kunnen financieren (ga uit van zo'n 30% incl. k.k.). Dit is te financieren uit de overwaarde van de eigen woning bijvoorbeeld. In dat geval moet je woning getaxeerd worden door een makelaar, zodat officieel vast komt te staan wat de waarde van de woning is en hoe groot de overwaarde dus is.

Wat zijn je inkomsten?

Het is daarnaast belangrijk om over voldoende maandelijkse inkomsten te beschikken, zowel voor ondernemers als particulieren. Met een bescheiden inkomen (en een grote overwaarde) zul je als particulier niet snel een vastgoedhypotheek kunnen bemachtigen. Ook aan ondernemers worden voorwaarden gesteld, zoals minimaal 24 of 36 maanden winstgevend ondernemer zijn bijvoorbeeld. De maandelijkse inkomsten dienen toereikend te zijn om een vastgoedhypotheek aan te gaan.

Maak een afspraak

Om je te oriënteren op je mogelijkheden als particulier of ondernemer is het daarom raadzaam allereerst met een gerenommeerde partij om tafel te gaan zitten, zoals financiële instelling NIBC van Vastgoedhypotheek.nl. Zij zijn specialist in het verstrekken van vastgoedhypotheken aan bedrijven en particulieren. Op de website wordt al snel duidelijk welke vele mogelijkheden er bestaan op gebied van financiering, waaronder nieuwbouwprojecten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.