Beleggen als ondernemer: dit zijn de mogelijkheden

30 mei 2023 15:37

Beleggen als ondernemer: dit zijn de mogelijkheden

Ondernemers die een deel van hun vermogen willen beleggen, hebben over mogelijkheden niet te klagen. Aandelen, obligaties en vastgoed zijn enkele van de vele voorbeelden. Beleggen en risico worden vaak in één adem genoemd. Dat is niet onterecht, omdat je een deel of zelfs je volledige inleg kunt verliezen. Als je een beetje weet wat je doet is de kans echter klein dat je investering voor je ogen verdampt. Sterker nog, de kans is een stuk groter dat het rendement gaat opleveren. In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden zijn voor ondernemers die willen beleggen.

Onroerend goed

Zoek je een belegging die relatief weinig risico heeft? Investeren in onroerend goed gaat je hoogstwaarschijnlijk rendement opleveren. Het gemiddelde rendement is wat lager dan bij de meest risicovolle beleggingsfondsen, maar vele malen zekerder. Vandaar dat het voor ondernemers gunstig is om hun geld in onroerend goed te steken.

Beleggen in vastgoed is mogelijk vanaf €100.000. Als je een pand koopt, kun je onderzoeken of je in aanmerking komt voor een bedrijfshypotheek. Dit is niet helemaal hetzelfde als een hypotheek voor particulieren, maar komt op hetzelfde neer. Je moet voor een bedrijfshypotheek wel meer eigen geld meenemen.

Aandelen en obligaties

De meest populaire vorm van beleggen is nog altijd via aandelen en/of obligaties. Een aandeel is een bewijs van mede-eigendom van een onderneming. Daar krijg je een stukje zeggenschap voor terug. Interessanter wordt het als het bedrijf waar je aandeelhouder van bent winst maakt. Je krijgt dan namelijk dividend. Als het bedrijf failliet gaat, heb je een probleem. Dan ben je je aandeel en daarmee je inleg kwijt.

Aandelenkoersen schommelen behoorlijk en zijn daarmee best risicovol. Voor obligaties is dat minder het geval. Dit is een verhandelbaar schuldbewijs van een onderneming of overheid die geld geleend heeft. Simpel gesteld: als er geïnvesteerd moet worden, is daar geld voor nodig. Tijdens de looptijd van de lening krijgt de houder van de obligatie rente uitgekeerd. Het enige risico is er als de lenende instantie het geld niet zou kunnen terugbetalen.

Derivaten

Als je van een risicootje houdt, kun je eens naar derivaten kijken. De waarde van derivaten is gekoppeld aan de waarde van andere beleggingen. De handel in derivaten heeft een sterk speculatief karakter. Het is dus een behoorlijk risico om vol in te zetten op derivaten. Ook voor onervaren beleggers is het geen goed idee, omdat je wel moet weten hoe de beleggingswereld in elkaar steekt. Aan de andere kant is het zo dat je er grote winsten mee kunt boeken.

Crowdfunding

Crowdfunding is een van de nieuwere beleggingsvormen. Sommigen denken overigens dat crowdfunding en sponsoring hetzelfde is, maar dat hoeft niet. Crowdfunding wordt beleggen als je verwacht rendement uit je investering te kunnen halen. MKB-bedrijven en startups worden regelmatig gefinancierd via crowdfunding. Als het bedrijf goed gaat lopen, krijg je een deel van de winst uitgekeerd. Daarnaast is het goed voor de contacten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.