Anders denken, anders doen

30 juni 2022 08:41

Anders denken, anders doen

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit. De Corona crisis schuift wat naar de achtergrond, de stikstof crisis naar de voorgrond.

En langzamerhand ontvouwd zich ook een crisis op de arbeidsmarkt; grote tekorten aan vakbekwaam personeel maken dat ondernemingen openingstijden moeten aanpassen, problemen hebben met leveringen of soms helemaal moeten sluiten.

Meer en meer lijkt de samenleving aan zet. Burgers nemen initiatieven, verlenen elkaar diensten, wekken collectief energie op en verbeteren zelf het wijkbeheer.

Startende bedrijven zoeken financiering bij toekomstige klanten, bestaande bedrijven investeren in maatschappelijke opgaven. Het krachtenveld verandert.

Niet langer participeert de burger in het werk van de overheid, de overheid participeert in het leven van de burger. Ook daar verandert het spel!

De “oude” patronen en denkwijzen als het gaat om arbeidsmarktprincipes lijken niet meer toepasbaar, maar welke dan wel?

De zoektocht is begonnen om anders te gaan denken en doen als het gaat om het aanbieden van onderwijs, het omgaan met je personeel, het inzetbaar maken van arbeidspotentieel wat nu nog langs de kant staat, of de manier waarop we met elkaar samenwerken in de regio als overheden, onderwijs en bedrijfsleven.

We kunnen dit niet zonder elkaar, meer dan ooit is het van belang om actief de verbinding te zoeken in de bestaande regionale netwerken en elkaar te helpen om oplossingen te vinden. En dat zijn niet uitsluitend korte termijn oplossingen maar dat vraagt ook om denkkracht voor de langere termijn. Samenwerken is daarbij het sleutelwoord.

Anders kijken, denken, en doen kan leiden tot verrassende inzichten, nieuw opties en kleurrijke resultaten. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen in de komende jaren! 

Mathilde Kuiper
Project & Portfolio Manager Programma manager Onderwijs voor de Arbeidsmarkt van de Toekomst
E-mail m.kuiper@roc-nijmegen.nl
www.roc-nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.