Alles over kredietwaardigheid

20 oktober 2021 13:32

Alles over kredietwaardigheid

Als je gebruik wilt maken van factoring zitten hier enige voorwaarden aan vast. Een belangrijke voorwaarde is een goede kredietwaardigheid van jouw debiteur(en). Wat betekent kredietwaardigheid eigenlijk? En hoe wordt dit gecontroleerd? In deze blog leggen we het aan je uit.

Wat betekent kredietwaardigheid?

De term kredietwaardigheid betekent dat er wordt gekeken in hoeverre je als onderneming in staat bent jouw financiële verplichtingen te voldoen. Met andere woorden, er wordt gecontroleerd of jouw debiteur de factuur kan betalen. Dit is voor een factoringbedrijf belangrijk om te weten. Aangezien jouw debiteur degene is die de factuur aan het factoringbedrijf betaald.

Kredietverzekering

De kredietwaardigheid wordt gecontroleerd op basis van diverse elementen. Om een goede controle uit te voeren heb je verschillende gegevens nodig. Denk hierbij aan jaarverslagen of de betalingshistorie van jouw debiteur. Dit heeft er mede toe geleidt dat we bij o2Factoring ervoor kiezen om gebruik te maken van een kredietverzekeraar. Een specialist die dankzij handige tools beschikking heeft over bergen informatie. Een ander voordeel hiervan is dat we zo het faillissementsrisico voor onze klanten kunnen dekken.

Onderzoek uitvoeren

Wil je zelf op onderzoek uitgaan? Dan geven we je enkele tips om de kredietwaardigheid van jouw debiteur te beoordelen:

  • Je kunt op de website van de KvK jaarverslagen van jouw debiteur downloaden. Dit is alleen wel tegen betaling. In dit artikel kun je nagaan hoe je het beste een jaarverslag kunt lezen.
  • Ben je langs geweest op afspraak? Dan kun je op het eerste gezicht ook een beeld vormen. Ziet het kantoor er verzorgd uit? Een verzorgde en nette uitstraling geeft meer vertrouwen dan een rommelig kantoor. Dit wil natuurlijk niet alles zeggen, maar dit kun je zeker wel meenemen in je beeldvorming.
  • Ken je iemand uit je netwerk die opdrachten uitvoert voor dezelfde opdrachtgever? Wellicht is het een idee om de ervaring van andere personen aan te horen.
  • Uiteraard kun je ook zoeken op het internet. Er zijn diverse review pagina’s waar je misschien iets terug kunt vinden over je debiteur.

Wat als je debiteur niet kredietwaardig is?

Je opdrachtgever dient kredietwaardig te zijn als je gebruik wilt maken van factoring. Hoe dit wordt gecontroleerd wisselt per factoringbedrijf. Mocht het zo zijn dat je opdrachtgever niet door de kredietcheck heen komt, kun je het eventueel bij een ander factoringbedrijf proberen. Als jouw opdrachtgever niet kan worden verzekerd kun je dit zien als een rode vlag. M.a.w. er zijn genoeg signalen of factoren waardoor de kredietverzekering het niet aan durft. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een slechte betaalmoraal of het verslechteren van de jaarcijfers. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer zaken kunt doen met deze debiteur. Als jaarcijfers teruglopen wil dat niet zeggen dat er niet betaald gaat worden. Je kunt wel voorzichtiger zijn met de facturatie, door bijvoorbeeld (een gedeelte) vooruit te factureren.

Wil je weten wat we bij o2Factoring voor je kunnen betekenen? Of heb je vragen aangaande de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.