Alles over hypotheken en ondernemerschap

6 maart 2023 14:29

Alles over hypotheken en ondernemerschap

Als ondernemer kan het soms lastig zijn om een hypotheek te krijgen. De meeste banken zijn terughoudend met het verstrekken van hypotheken aan ondernemers, omdat hun financiële situatie vaak minder stabiel is dan die van mensen in loondienst. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om als ondernemer een hypotheek af te sluiten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over hypotheken en ondernemerschap.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere geldverstrekker om een huis te kunnen kopen. Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je af hoeveel geld je leent, welk rentepercentage je daarvoor betaalt en binnen welke termijn je de lening terugbetaalt. De hypotheekverstrekker vraagt meestal een onderpand, dit is vaak het huis dat je koopt.

Wat is het verschil tussen een hypotheek voor ondernemers en een hypotheek voor mensen in loondienst?

Voor ondernemers gelden vaak andere regels dan voor mensen in loondienst. Banken willen namelijk zekerheid dat je in staat bent om de hypotheek terug te betalen. Bij mensen in loondienst is dit makkelijker te toetsen omdat zij vaak een vast salaris hebben. Bij ondernemers kan de financiële situatie echter snel veranderen, bijvoorbeeld door schommelingen in de omzet. Daarom moet je als ondernemer vaak meer informatie verstrekken over je financiële situatie en moet je soms meer eigen geld inbrengen bij het afsluiten van een hypotheek.

Welke documenten heb je nodig om als ondernemer een hypotheek af te sluiten?

Als ondernemer moet je meer documenten aanleveren dan mensen in loondienst. De bank wil namelijk een goed beeld hebben van je financiële situatie en je toekomstperspectief. Zo moet je bijvoorbeeld aantonen hoe lang je al ondernemer bent, wat je jaaromzet is en wat je winstgevendheid is. Ook wordt er vaak gekeken naar je pensioenvoorziening en de continuïteit van je bedrijf.

Hoeveel eigen geld moet je inbrengen bij het afsluiten van een hypotheek?

Als ondernemer moet je vaak meer eigen geld inbrengen dan mensen in loondienst. Dit komt doordat banken meer zekerheid willen hebben dat je in staat bent om de hypotheek terug te betalen. Het precieze bedrag dat je moet inbrengen verschilt per bank en is afhankelijk van je financiële situatie.

Bij welke banken kan ik terecht voor een hypotheek?

Er zijn verschillende banken waar je terecht kunt voor een hypotheek als ondernemer. Naast de grote banken zoals Rabobank, ABN Amro en ING, zijn er ook banken zoals NIBC Direct die gespecialiseerd zijn in hypotheekverstrekking aan ondernemers. Het is altijd verstandig om bij meerdere banken een offerte op te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken. Zo kun je de beste deal vinden die past bij jouw situatie als ondernemer en je plannen voor de toekomst.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.