ABN-AMRO verwacht niet dat het ECB lukt om inflatie terug te dringen naar 2%

2 juni 2023 13:46

ABN-AMRO verwacht niet dat het ECB lukt om inflatie terug te dringen naar 2%

In gesprek met bank.nl geven ABN-AMRO econoom Jan-Paul van de Kerke en ING-econoom Marcel Klok duiding met betrekking tot de toenemende inflatie van de afgelopen maand. Deze steeg in Nederland van 5,2 procent in april naar 6,1 procent in mei.

“Doel van twee procent zal niet bereikt worden in 2024”

Hoewel het volgens van de Kerke wellicht niet de laatste inflatiestijging hoeft te zijn, is zijn schatting dat de cijfers breed genomen zullen dalen in de toekomst. “De weg die de inflatie naar boven heeft afgelegd zag je met horten en stoten tot stand komen. Wij verwachten dat dit ook geldt voor de daling. De inflatie zal een kartelige koers blijven afleggen, maar wel overwegend dalend. Over het doel van de ECB om de inflatie terug te dringen naar 2 procent zijn we wat minder zeker, we verwachten niet dat die bereikt zal worden in 2024.”

“Beleid ECB heeft effect”

De Europese Centrale Bank heeft sinds juni 2022 al zeven keer de rente verhoogd om de strijd aan te gaan met de Europese inflatie. Volgens Gabriel Baysoy, oprichter van bank.nl, een goede zaak. “Jarenlang hebben beleggers tegen een heel laag rentetarief geld kunnen lenen. Dit heeft voor een sterke prijsstijging binnen de woningmarkt gezorgd die al erg onder druk stond. We zien nu dat de markt af begint te koelen, het beleid van de ECB heeft dus effect en zal hopelijk op de rest van de economie ook de beoogde invloed hebben.”

“Heel erg verrast zijn we niet”

“Wat belangrijk is om te onthouden is dat de inflatie een jaar-op-jaar-vergelijking is,” aldus ING-econoom Marcel Klok. “Dat betekent in de praktijk dat er vorig jaar bepaalde prijzen zijn gedaald die momenteel ongeveer constant blijven, waardoor er nu sprake is van een hogere inflatie. Een belangrijke factor waar dit meespeelt in de laatste inflatiecijfers is de energieprijs. Eén van de mogelijke verklaringen waarom dit in andere landen minder speelde in de afgelopen maand, is het verschil in de landspecifieke doorberekeningen van de energieprijs en het beleid daaromtrent zoals verschillen in energiebelastingen. Elk land heeft dat op een andere manier aangepakt, en hoewel de energieprijs internationaal min of meer gelijk bleef, heeft de economische uitwerking daarvan op elk land een andere uitwerking gehad. Heel erg verrast zijn we in ieder geval niet dat energie in mei de inflatie iets omhoog bracht.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.