10 Tips om stress te verminderen

4 februari 2022 08:58

10 Tips om stress te verminderen

Door: Ingrid Los

           Mental Coach, Gestalttherapeut, TuiNa Masseur, Acpuntcurist

1. Beetje bewegen

Bewegen is gezond: dat weten we. Hoe dan? Ik heb het zo druk, ik zit veel achter de computer.  Verdorie. Hoe kom ik aan die 10.000 stappen, fitness, gaan joggen, wandelen……. Ik word nóg moeier bij het idee alleen al. ‘s Avonds ben ik moe en wil ik lekker op de bank.   

Probeer eens het volgende: zet op je werk een timer aan op elk half uur. Als de timer gaat, sta je op en keer je je rug naar je computer toe. Zet je voeten naast elkaar, zo recht onder je schouders. Zak een beetje door je knieën. Recht je rug en trek je kin een beetje in, met je kruin omhoog en je kin op je borst. Haal je schouders op en laat ze zakken. Adem uit…… Adem in en strek je armen omhoog…… Adem uit met geluid en laat je armen vallen……. Adem in en strek je armen zijwaarts…… Adem uit met geluid en laat ze vallen…... Strek je armen voor je uit, adem in, adem uit en laat ze vallen……… Nu sta je even stil en voel je na…… Dan trek je een knie omhoog, adem in, adem uit en zet hem stevig op de grond neer: boem! Nu je andere knie…...

Voel even na en ga weer aan het werk.

Even een dansje doen is ook goed!

2. Lekker slapen

Om lekker te slapen is een vast ritme hebben belangrijk: zelfde tijd naar bed, zelfde tijd op.

Het helpt je om je in te stellen op slapen gaan: een uur tevoren afschakelen: telefoon en computer uit. Gedempt licht en iets doen waar je rustig van wordt.

Drank helpt niet om beter te slapen! Koffie of zwarte thee in de middag en avond kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap komt.

Het meest helpt om uit te zien naar het slapen: lekker naar bed. Denk je eens in wat je daarvoor nodig hebt: is je slaapkamer gezellig? Voel je je daar thuis? Heb je een slaapboekje op je nachtkastje? (B.v. een boekje wat je al kent, maar wat je wel gezellig vindt). Laat je mobiel uit: het licht van je mobiel is blauw. Daardoor krijgt je lichaam het signaal dat de ochtend is aangebroken. Dat helpt niet om in slaap te komen. Is je slaapkamer donker genoeg?

3. Genieten van eten

Om tot rust te komen willen je darmen in evenwicht zijn. Wat is daarvoor nodig? Voedsel met gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen.

En vooral: lekker eten! Eten met veel kleuren om naar te kijken. De tijd nemen om te eten en te proeven wat je eet. Het fijnst is eten wat je zelf, vers, klaarmaakt. Bij het koken gaan alle ingrediënten al door je vingers. Je bedenkt wat je lekker vindt en doet de kruiden erdoor. Je snuift de geur al op, de geur trekt door het huis en iedereen neemt die op. Ga aan tafel zitten en kijk naar je eten, ruik nog eens aan je eten en neem je eerste hap. Kauw goed en laat de smaken en structuren in je mond rondgaan. Proef en slik door. Geniet je van je maaltijd? Hoe is de sfeer aan tafel? Geniet je daar ook van?  Geniet je van je tafelgenoten? Wat heb je nodig om je er helemaal aan over te geven?

4. Bomenbad

In Japan is een ‘bomenbad’ onderdeel van goed voor jezelf zorgen en nieuwe energie op doen.  In Nederland hoor je er ook steeds meer over. Zoek een plekje buiten op met bomen: bos of park.

Ga erheen en ‘wees er’! Hang er rond. Raak een boom aan met je hand, ga er bij zitten of ertegen aan staan. Misschien heb je wel een naam voor die boom. Ruik de geuren, voel de structuur van het hout. Voel de grond onder je voeten. Adem diep in en adem langzaam uit. Neem de tijd om een plek te zoeken en te vinden waar je je goed voelt. Vergeet niet naar boven te kijken: naar de takken en de bladeren boven je hoofd.

5. Spelen of lummelen

Wat is dat ook alweer? Kinderen doen dat als niemand zich met ze bemoeit en er geen computers in de buurt zijn of televisie. Ze hebben dan geen doel. Ze laten komen wat er komt. Niet in je hoofd zitten. Niet je laten vermaken, maar met een keitje gooien over het water. Of met een takje wat tekenen in het zand. Met je kat een spelletje doen. Of met je hond met de bal gooien. Gewoon hangen en voor je uit dromen. Naar de wolken kijken. Niksen. Hangen. Lummelen. Dat geeft ruimte in je hoofd en rust.

6. Lachen

Ken je dat? Boosheid, irritatie, drukte, zorgen. Je voelt de wolk in je hoofd. Die wolk zakt naar beneden en voor je het weet ben je down, somber, bozig, druk. Dat kan je dag flink vergallen! Heb je wel eens geprobeerd om in zo’n stemming de humor in je situatie te zoeken? Bij mij helpt het om het lied van Brigitte Kaandorp op mijn telefoon te zoeken en af te spelen: “Ik heb een heeeeeel zwaaaaaar leeeeeven. Zo ontzettend zwaaaaaar”. En dat hard mee te zingen. Of iemand te zoeken om hardop tegen te klaaaaaagen (even dan. 5 minuten. Anders is het niet te harden) Maar dan wél voluit!

7. Schoonheid

Schoonheid zit schuilt voor iedereen in iets anders. Wanneer we schoonheid zoeken en vinden gaat er een licht in je lijf schijnen. Schoonheid voedt en vult je. Je kunt het overal vinden: in kunst, de natuur, je kinderen, je partner, in jezelf, in sport, of muziek.

Je weet dat het schoonheid is als het je raakt, als je er vervuld van wordt en je ontspant. Je kunt er actief naar op zoek gaan en het naar je toehalen: het is overal! Soms hoef je er niet naar te zoeken. Schoonheid valt je dan zomaar toe.

8. Troost

Waarin vind jij troost? Zoek je wel eens troost? Ga je wel eens naar iemand toe om even vastgehouden of gehoord te worden? Sta je jezelf wel eens toe ‘klein’ te zijn en het even niet te weten of te kunnen?

Troost wordt vaak gezocht in snoepen, vet eten, drank, bingewatchen, gokken, seks, kopen. Dat zijn wat ik noem: ‘Quick fix’. Even werkt het heel lekker en dan is het al gauw uitgewerkt. Er is niets op tegen. Het werkt alleen niet op de lange termijn. Wel is er een risico op verslaving. Wanneer je voornamelijk die vormen van troost hebt, heb je er steeds vaker en meer van nodig.

Denk daarom eens na over waar je op een diepere laag troost kan vinden, voedende troost.

9. Koud afdouchen

Jazeker: de wetenschap heeft het bevestigd. Koud afdouchen in de ochtend maakt ‘geluk stofjes’ los.

Heeft mijn vader toch gelijk gekregen: als kind leerde hij me dat. Ik ben er in de pubertijd mee gestopt. Zo zie je maar. Ouders hebben wel eens gelijk  Begin er rustig mee: 20 seconden en bouw het rustig uit tot 2 à 3 minuten. Blijf rustig doorademen, gil er desnoods bij, maar houdt je adem niet in.

Ik ben er weer mee begonnen en merk dat ik daarmee de dag fris begin!

10.Vriendjes worden met jezelf

Belangrijkste tip is wel: wees, als het even kan, bevriend met jezelf. Dat betekent niet dat je altijd jezelf gelijk geeft. Wel dat je, zoals een échte vriend betaamd, jezelf geeft wat je écht nodig hebt. Opbouwende feedback hoort daarbij. Hoe ga jij eigenlijk met jezelf om? Bezie je jezelf als een vriend? Of staat kritiek (vaak afbrekende) voorop: kan het altijd beter? Of maak je ook contact met wat je nodig hebt.  

Bedenk eens: de enige die altijd bij je is je hele leven, dat ben je zelf. De rest (hoe lief ook) zijn passanten. Als dat zo is, dan kun je maar beter je eigen beste vriendje zijn: toch?

Zo maak je van je hoofdzaken weer hartzaken!

Ervaar jij stress? Heb je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of vermoeidheid? Ben je benieuwd hoe je nieuwe energie kunt ontdekken en vinden? Of wil je gewoon uitwisselen wat je allemaal meemaakt? Neem dan contact op met Jan Witkamp of Ingrid Los van De Gordiaanse Knoop. Jan en Ingrid zijn coaches, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met stress of burn-out klachten. Wij kunnen jou helpen om nieuwe energie te krijgen. Pak je stress aan, kies voor persoonlijke ontwikkeling en leer jezelf steeds beter kennen.

Voel je vrij om contact op te nemen en vertel ons jouw verhaal. Samen kijken we naar de mogelijkheden!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.