Arbeidsrecht – wat gaat 2023 ons brengen?

20 december 2022 09:44

 Arbeidsrecht – wat gaat 2023 ons brengen?

Vorig jaar rond deze tijd werd onze bijdrage overschaduwd door oplopende besmettingen en de discussies die daaruit voortvloeiden, ook op de werkvloer. Een jaar verder zien we dat corona gelukkig enigszins naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen. Tegelijkertijd zien we wel de nasleep ervan. Het aantal ziekmeldingen is hoog en veel mensen kampen met psychische klachten. Ook heeft corona geleid tot intensievere discussies over bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken. Willen medewerkers nog wel terug naar kantoor? Naast deze vraagstukken hebben we op dit moment ook te maken met krapte op de arbeidsmarkt, de gevolgen van de energiecrisis en de inflatie. Werkgevers wordt gevraagd de salarissen te verhogen maar kan dat wel altijd? Hebben werkgevers nog wel genoeg reserves? Of gaat er toch ingekrompen worden op de werkvloer? De lichte stijging van het aantal ontslagaanvragen lijkt daar op te duiden. Hoe het ook allemaal zal gaan, duidelijk is dat ook in 2023 het arbeidsrecht in beweging zal blijven.

Een belangrijke aanjager is ook de Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt die afgelopen zomer is verschenen. In die brief is uiteengezet hoe we moeten komen tot een toekomstbestendige arbeidsmarkt met als doel om het aangaan van duurzame arbeidsrelaties te stimuleren. Enkele belangrijke wijzigingen die in dat verband op stapel staan zien op de afschaffing van oproepcontracten in hun huidige vorm, de beperking van uitzendovereenkomsten in fase en duur, aanscherping van de ketenregeling, de mogelijkheid van deeltijd-ww binnen de arbeidsrelatie en verschuiving van het doel van re-integratie in het tweede ziektejaar. Tegelijkertijd moet ook het werken met zelfstandigen toekomstbestendiger worden gemaakt door een gelijker speelveld wat sociale zekerheid en fiscaliteit betreft. Hoe het er allemaal precies uit gaat zien is nog even afwachten maar dat het nodige gaat veranderen lijkt wel zeker.

Naast deze veranderingen zien we dat mediation een steeds belangrijkere rol gaat spelen. En terecht wat ons betreft. Deelnemers komen weer met elkaar in gesprek, er worden soms deuren geopend die buiten de sfeer van vertrouwelijkheid gesloten zouden zijn gebleven en de blik kan weer naar de toekomst. Winst dus.

Wij wensen iedereen juist ook nu weer mooie feestdagen en een goed 2023 in alle gezondheid. «

Evius Arbeidsrecht Advocaten
Imke Staps - Geenen
advocaat en MfN-registermediator

Eva van Otterloo
advocaat

Fotografie: Dennis Vloedmans

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.