7 competenties van de Agile Coach

23 december 2020 10:08

7 competenties van de Agile Coach

Een Agile Coach moet beschikken over verschillende kenmerken om verschillende taken tot een goed einde te brengen. De vraag is dan natuurlijk wat deze eigenschappen zijn. In het algemeen moet een competente Agile Coach beschikken over relevante Agile kennis, aangevuld met specifieke vaardigheden en een goede dosis praktijkervaring, om elke situatie het hoofd te kunnen bieden.

Echter is het voor de Agile Coach, naast het verwerven van de vooraf genoemde eigenschappen, ook belangrijk om open te staan voor persoonlijke groei. In deze blog zullen we het hebben over zeven cruciale competenties die een Agile Coach moet hebben om teams slimmer te laten samenwerken en alles uit zichzelf te halen. Deze vaardigheden zijn deels te verkrijgen via een Agile Coach opleiding.

Allround Agile mindset

De belangrijkste competentie die een Agile Coach moet bezitten is een Agile mindset. Dit is geen aangeleerde eigenschap maar een motivatie die voortvloeit uit een persoonlijke ideologie. Deze mindset heeft betrekking op een immanente passie en vertrouwen in de Agile manier van werken. De motivatie om met de Agile cultuur een verschil te maken hangt samen met de Growth mindset van Carol Dweck. De belangrijkste componenten van een deze mindset zijn: een feedback cultuur, uitdagingen niet uit de weg gaan en open staan voor talentontwikkeling. Wanneer je werknemers deze Agile mindset toepassen om te groeien, zal dit resulteren in een meer wendbare organisatie.

Coaching skills

Vanzelfsprekend moet een goede Agile Coach de juiste coaching skills beheersen. Deze skills kunnen samengevat worden in drie communicatieve competenties: aandachtig luisteren, vragen stellen en observeren. Deze vaardigheden berusten op een goede persoonlijke intuïtie om te beoordelen wanneer je best welke skill gebruikt. Er zijn echter verschillen tussen coachen op individuele basis of teamniveau. Algemeen is de hoofdtaak van de Agile Coach het team te sturen en begeleiden. De individuele teamleden worden bij elkaar gebracht om de gemeenschappelijke goals na te streven en te bereiken, hierbij is het creëren van algemeen werkplezier ook belangrijk. De Agile Coach kan het GROW-coach model gebruiken om dit alles te verwezenlijken.

Communicatief op verschillende niveaus

De Agile Coach is actief op zowel het strategische, operationele en tactische niveau van het bedrijf. Dit wil zeggen dat je met veel verschillende bedrijfstakken en stakeholders, met elk hun eigen noden, moet rekening houden. De Agile Coach kan deze behoeften vertalen in duidelijke vraagstukken, die dan op hun beurt door het team kunnen worden aangepakt. Het duidelijk communiceren van deze inzichten is zeer belangrijk wanneer de coach de gepaste acties wil ondernemen.

Agile raamwerken

De rode draad binnen een Agile cultuur is natuurlijk de Agile structuur. Deze structuur wordt gevormd door verschillende modellen. Deze raamwerken helpen bij het structureren van complexe situaties en omgevingen. Enkele voorbeelden van raamwerken zijn: Scrum, Kanban , Design Thinking, Lean start-up. Het toepassen van deze modellen helpt de bedrijven om het evenwicht te bewaren tussen Agile denken en Agile handelen.

Dienend Leiderschap en opleiden

Zonder vaardig te zijn in dienend leiderschap kun je geen Agile Coach worden. Echter gaat het binnen een Agile cultuur wel om coachend leiderschap. Dit wil zeggen dat aan de werknemers de vrijheid wordt geboden om individueel na te denken en dat de Coach inzichten biedt en bijstuurt daar waar nodig. Hij/zij maakt dus geen keuzes over de inhoud maar helpt het team bij het beslissingsproces.

Om dit beslissingsproces in goede banen te leiden is het belangrijk dat ook de teams deze nieuwe manier van werken en denken begrijpen en toepassen. Het opleiden van de werknemers in deze nieuwe wereld is dan ook cruciaal om het te doen werken. Deze opleidingen vinden vaak plaats in de vorm van trainingen of workshops,  om de teams inzichten mee te geven over het nut van de veranderingen, de veranderende verantwoordelijkheden, raamwerken, etc.

Teamdynamiek

Binnen een Agile structuur is een goede teamdynamiek zeer belangrijk. De Agile Coach kan dit bewerkstelligen door alle individuen bij het project te betrekken. Bij dit soort samenwerkingen  worden verschillende inzichten en wijsheden samengebracht, om zo het team te versterken. Om ongelijkheid binnen de groep te minimaliseren kan de Agile Coach Liberating Structures gebruiken om de dynamiek binnen het team te verbeteren.

Visionair

De Agile Coach moet ook een goede visie hebben. Het moet iemand zijn die een doel voor ogen heeft om het beste uit de organisatie te halen. Dit doet hij/zij onder andere door introverte personen zichtbaar te maken en deze mee te nemen in het proces. Deze visionaire houding is niet altijd evident, echter kan de Agile Coach steunen op verschillende tools (de Product Visie template en purpose van het team canvas) die hem daarin begeleiden.

Wil jij ook je vaardigheden als Agile Coach ontwikkelen? De Agile Coach training helpt jou bij het ontwikkelen van deze competenties.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.