Dappere besluiten van succesvolle ondernemers worden nu beloond

20 juni 2018 14:06

Dappere besluiten van succesvolle ondernemers worden nu beloond

Nu de betere tijden aanbreken voor de ondernemers valt op dat succesvolle ondernemers ook in de crisistijd goed op hun collega’s en medewerkers hebben gelet.

Met de huidige aantrekking van de economie worden de ondernemers beloond die niet rigoureus gereorganiseerd hebben. Sterker nog, de slimme ondernemers hebben juist goede mensen aangenomen toen de trend overal te zien was dat er ontslagen vielen.

clerxDeze ondernemers zien hun human resources als het kapitaal van hun onderneming. Nu kunnen ze in volle vaart hun bedrijven uitbouwen omdat ze de juiste mensen aan boord hebben. De medewerkers zijn trots dat zij vertrouwen en respect hebben gekregen toen het economisch moeilijk ging en willen dan ook bij die onderneming blijven.

Laten we eerlijk zijn. Welke drive zou er zijn als iemand weggestuurd is in een reorganisatie en van dezelfde onderneming nu het verzoek zou krijgen om terug te komen. Als je in deze tijd kan kiezen dan is de keuze snel bij een ander bedrijf gemaakt die wel hun medewerkers respecteren en waarderen.

“We zien het aantal internationale fusies en overnames sterk toenemen, zeker in deze Euregio. Ook in dat opzicht is de economie weer helemaal op stoom”, zegt Philip van Roy. “Maar wat me óók opvalt is dat de bedrijven die het meest profiteren van de opgaande conjunctuur niet degene zijn die tijdens de crisis rigoureus het mes hebben gezet in het personeelsbestand. Die hebben het nu juist moeilijk om voldoende nieuwe mensen te vinden, of om de juiste aan te trekken. Ondernemingen die hun medewerkers met kennis en ervaring wél op de payroll hebben gehouden, maken nu de grote sprong vooruit. Dat zijn er nog best veel. Er zijn familiebedrijven die acht jaar lang geen cent uit de firma hebben gehaald, die mensen in dienst hebben gehouden voor wie onvoldoende werk was. Die zijn nu spekkoper.”

In wezen draait het meer om menselijk dan om financieel kapitaal. Geld is uiteindelijk een hulpmiddel om doelen te verwezenlijken en geld is ook makkelijker te vervangen dan menselijk talent. “Het mooiste voorbeeld vind ik de Amerikaanse ondernemer Howard Lutnick”, zegt Philip van Roy. “Hij dreef een succesvolle handel in derivaten vanop de bovenste verdieping van de noordelijke WTC-toren in New York. Op de dag van de aanslag op de Twin Towers was hij zijn kind naar school aan het brengen. Hij ontkwam maar van zijn personeel overleefde niemand de ramp. Lutnick had een aantal miljoenen als reserve. Hij had zijn bedrijf ook juridisch kunnen liquideren en gaan rentenieren. In plaats daarvan haalde hij al het geld van de bank en verdeelde het onder de nabestaanden van zijn overleden medewerkers. Zelf begon hij weer van voren af aan. Dat verhaal ging de ronde doen en maakte blijkbaar zoveel indruk op allerlei mensen in zijn branche, dat ze spontaan aanboden bij hem te komen werken, sommigen zelfs voor niks. Wat de dood voor zijn business leek te betekenen – het uitdelen van zijn reserves – bleek de wedergeboorte. Het geld was niet belangrijk, wist Lutnick, het enige waar het om draaide waren de mensen, hun kennis en hun inzet.”

www.clerxvanroyadvocaten.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.