Ondernemer in de maakindustrie? Grijp nú je kans!

11 oktober 2017 15:30

Ondernemer in de maakindustrie? Grijp nú je kans!

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) is in de maak. Flipped classroom, probleem gestuurd onderwijs, analytisch vermogen, brede engineering en huidig technisch personeel bijscholen? Een aantal innovatieve ondernemers heeft samen met Gilde opleidingen en Fontys Venlo een begin gemaakt. ‘Wat we nu nog nodig hebben zijn bedrijven die zich bij ons aansluiten.’

“Bedrijven die gastcolleges komen geven over aansprekende praktijkvoorbeelden. Waar het CIV machines en techneuten van kan inhuren om studenten klaar te stomen voor de toekomst. En waar wij op onze beurt onderzoek voor doen, actuele vragen projectmatig aanpakken en hun zittend personeel bijscholen. Want alleen in nauwe wisselwerking met elkaar - onderwijs én ondernemers - kunnen we de uitdagingen van vandaag omzetten in kansen.”

Over digitalisering, robotisering en de arbeidsmarkt

“Alles draait tegenwoordig op robots en software. Terwijl we nog steeds beroepsmatig opleiden. Je studeert af op werktuigbouw, installatietechniek of mechatronica, en in de praktijk gaat het vooral om analytisch denken en probleemoplossend vermogen; de performance van een machine verbeteren, of een software storing achterhalen en oplossen.We zullen de focus moeten verleggen van beroepsmatig opleiden naar het ontwikkelen van vaardigheden in een breed engineering domein. En dat begint al op de basisschool.”

centrum voor innovatiefDat is ook een van de redenen waarom het Make Tech Platform destijds is opgericht. Om het imago en de kennis van techniek al op het basisonderwijs aan te pakken. Belangenbehartiger Make Tech Platform - al meer dan 60 maakbedrijven in de Keyportregio zijn lid -is overtuigd van de kracht van samen: “Business genereren en gebruik maken van elkaars netwerk. Maar ook het matchen van vraag en aanbod of vacatures invullen, wij bemiddelen graag. Want in de kaartenbak van het UWV zitten allang geen techneuten meer. Niet alleen hbo’ers of universitair geschoolden zijn schaars. We komen ook handjes te kort. De krapte op de arbeidsmarkt is enorm groot. Dit kunnen we alleen met elkaar aanpakken; overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen.”

Over samenwerken en deuren openen

Limburg Magnet is al een belangrijke aanzet om het mkb bedrijf onder de aandacht te brengen van hbo’ers en universitair geschoolde studenten. Daarnaast hebben wij hier zelf een belangrijke taak in. Wij, ondernemers in de maakindustrie. Open de deuren van je bedrijf en doe bijvoorbeeld mee aan het project Wetenschap en Techniek van het Make Tech Platform. Dan geef je een gastcollege op de school, de kinderen brengen een bezoek aan je bedrijf en gaan vervolgens zelf aan de slag met ontwerpen en produceren bij het Spark Tech Lab.

Om je eigen personeel bij te laten scholen, innovaties te ontwikkelen en nieuwe vraagstukken integraal aan te pakken, kun je binnenkort terecht bij het Centrum Innovatief Vakmanschap Maakindustrie.

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.