Antwoorden op vragen over grensoverschrijdende arbeid

28 juni 2017 09:39

Antwoorden op vragen over grensoverschrijdende arbeid

Zakendoen in en met een buurland is, zeker in grensstreken, heel normaal. Maar wat als werknemers van over die grens komen? Dat is organisatorisch nog weleens lastig. Daar is nu het Grensinfopunt voor opgericht.

De wereld raakt steeds internationaler georiënteerd en dat geldt ook voor ondernemers. Wanneer ze als werkgever echter mensen uit een ander (buur)land in dienst hebben, spelen er al snel de nodige vraagstukken. Dat geldt overigens vaak tevens voor de individuele werknemer. Hoe zit het met pensioenen, verzekeringen, sociale zekerheid? Wat als iemand een baan verliest en in een uitkeringssituatie terechtkomt, of door ziekte thuis zit, al dan niet langdurig? Zowel voor de werkgever als werknemer kan een heleboel onduidelijkheid bestaan.

Flinke aantallen ‘buitenlandse’ werknemers

In de regio West-Brabant is onlangs, onder de vlag van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal, een Grensinfopuntopgericht, met steun vanuit Interreg (www.grensregio.eu). Adviseur Hans Verdult vertelt: “Er werken ongeveer 10.000 mensen uit het grensgebied in België. Andersom zijn er zo’n 30.000 mensen uit België die hier werken. Een groot deel ervan komt uit Nederland, maar is daar gaan wonen en geldt hier nu dus als Belgische medewerker. De regels, mogelijkheden en wetgeving in beide landen zijn zó anders, dat maakt het zeer complex. Het kan zelfs per individu verschillen, zeker wanneer iemand in z’n thuisland ook nog een betaalde functie heeft.” In een paar zinnen schetst de adviseur hoe complex de situatie kan zijn, hoe individueel bepaald ook; persoonlijke omstandigheden, gezinssituaties en -samenstelling, inkomen, noem het maar op. Al die factoren bepalen mede wat iemands persoonlijke rechten en plichten zijn, maar ook waar een werkgever rekening mee dient te houden en aan moet voldoen. Het Grensinfopunt is er om aan een hoop van die onzekerheid een einde te maken.

Het leeft behoorlijk in de regio

De ISD Brabantse Wal, waar het Grensinfopunt onder valt, is actief in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen. Hans zal als vast aanspreekpunt dan ook, in eerste instantie, voor die drie plaatsen actief zijn. Hij vertelt: “Ik ga met regelmaat spreekuren houden in West-Brabant, startend in Bergen op Zoom en Woensdrecht.” Over de nadere invulling van zijn werkzaamheden: “Dat wordt veel ‘learning by doing’. We moeten nog gaan ontdekken welke vraagstukken in deze regio vooral spelen. Ik kan gelukkig op de steun van ervaren collega’s in Terneuzen en Breda terugvallen, waar ze al veel ervaring hebben opgedaan met deze vorm van ondersteuning.” Dat het ook in Zuidwest-Brabant een behoorlijk issue is, heeft de praktijk al aangewezen. Op arbeidsbeurzen in de regio is het een terugkerend thema, waar mensen van het Werkgevers Servicepunt steeds op werden en worden aangesproken. Met deze nieuwe service hoopt de organisatie letterlijk en figuurlijk een passend antwoord te hebben op die vraag uit de arbeidsmarkt. «

Meer weten?

www.grensinfo.nl

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven / Fotografie: Chris van Klinken

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.