Hoe te handelen na een bedrijfsongeval?

6 augustus 2020 10:16

Hoe te handelen na een bedrijfsongeval?

Dag in dag uit raken er mensen gewond op de werkvloer. Dit gebeurt met name op productielocaties waar mensen met machines werken, zoals fabriekshallen. Er kan echter ook een aanrijding ontstaan op de parkeerplaats van het bedrijf waar u en werkt en waar u zelf niets aan kunt doen. In dergelijke situaties spreken we ook wel van een bedrijfsongeval. Ondanks dat zo’n ongeval regelmatig voorkomt, weten veel mensen niet hoe ze moeten handelen na een bedrijfsongeval. Geldt dat ook voor u? Dan bent u hier aan het juiste adres. Wij vertellen u in deze tekst namelijk precies hoe u moet handelen na een bedrijfsongeval.

Het ongeval melden

Nadat EHBO is verleend en/of de nodige medische hulp is ingeschakeld, moet er het nodige gebeuren. U moet een bedrijfsongeval namelijk altijd melden op het werk. Hiervoor kunt u rechtstreeks terecht bij uw werkgever, maar ook bij een leidinggevende. De kans is groot dat zij ten tijde van het ongeval reeds gealarmeerd zijn, bijvoorbeeld omdat zij over de papieren voor bedrijfshulpverlening (BHV) beschikken. Toch raden wij u aan altijd officieel melding te maken van een bedrijfsongeval. Dit helpt u in een later stadium namelijk wanneer u stappen wilt ondernemen tegen de veroorzaker van de schade.

Verzamel getuigenverklaringen

Net als bij ieder ander ongeval is het bij een bedrijfsongeval ook belangrijk om getuigenverklaringen te verzamelen. Ten tijde van het ongeval waren er ongetwijfeld mensen in uw buurt aanwezig die het ongeval zagen gebeuren. Zij kunnen u helpen om aan te tonen dat het ongeval niet uw schuld was, maar bijvoorbeeld veroorzaakt werd door een collega of een defect van een apparaat. Zorg dat u deze getuigenverklaringen goed opneemt. Wanneer er na afloop van het ongeval sprake is van letselschade, kunnen de getuigenverklaringen namelijk van pas komen bij het indienen van een claim.

Schakel een specialist in voor hulp

Wanneer u letselschade heeft opgelopen als gevolg van een bedrijfsongeval, kunt u mogelijk een claim indien. Hiermee boekt u echter alleen succes wanneer blijkt dat de tegenpartij, in dit geval dus uw werkgever, juridisch aansprakelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer achterstallig onderhoud van een machine de oorzaak is van het bedrijfsongeval. Indien de schade het gevolg is van verkeerd handelen van de werkgever, wilt u hiervoor zo goed mogelijk gecompenseerd worden. U dient in dat geval een claim in te dienen. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan een juristenkantoor dat gespecialiseerd is in letselschade. Zo’n partij biedt u de helpende hand en treedt namens u op als belangenbehartiger. In de meeste gevallen kost het inschakelen van zo’n professional u geen geld. Zij verhalen de kosten namelijk op de aansprakelijke partij.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.