Een bedrijfsongeval als zzp’er: wie is er aansprakelijk?

11 juni 2021 11:09

Een bedrijfsongeval als zzp’er: wie is er aansprakelijk?

Jaarlijks vinden er in Nederland nog steeds veel bedrijfsongevallen plaats. Vaak loopt het met een sisser af, maar er zijn ook gevallen waarbij er letsel opgelopen wordt door het slachtoffer. Gebeurt dit je als werknemer in loondienst en komt het omdat de werkgever nalatig is geweest, dan kun je de werkgever aansprakelijk stellen. Maar hoe zit het als je als zzp’er slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval?

Geen inkomsten

De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen aanzienlijk zijn. Het kan tot gevolg hebben dat je – tijdelijk of permanent – niet meer kunt werken. Als zzp’er kan het in ieder geval inhouden dat je je klus niet meer kunt afmaken. Dat betekent dat je ook geen inkomsten meer kunt genereren, en het genereren van inkomsten is nu juist iets waar je als zzp’er zelf voor verantwoordelijk bent. Na een ongeval als zzp’er is er ook geen recht op een ziektewetuitkering. Alleen als je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt of aangesloten bent bij een Broodfonds, kun je op een inkomen rekenen. Dit dekt echter niet alle gemis aan inkomen en ook de vaste kosten van het bedrijf blijven in principe gewoon doorlopen.

Zorgplicht

In het geval van werknemers heef de werknemer een zorgplicht. Maar wat als de ‘werkgever’ eigenlijk een opdrachtgever is? Sinds een besluit van de Hoge Raad in 2012 is het zo dat in specifieke situaties ook zzp’ers die een ongeval hebben gekregen bij het uitvoeren van werkzaamheden onder de zorgplicht van de opdrachtgever kunnen vallen. In situaties waarbij een ongeval is ontstaan uit een situatie waarbij de zzp’er werkzaamheden uitvoerde die ook door de werknemers van het bedrijf uitgevoerd hadden kunnen worden, is het mogelijk om de letselschade te verhalen op de opdrachtgever. Wel is het zo dat enkel als deze zorgplicht niet goed uitgevoerd is je de opdrachtgever aansprakelijk kunt stellen voor de inkomensschade bij een bedrijfsongeval. Als zzp’er moet je dan ook voor de veiligheid van het werk en de werkplek afhankelijk geweest zijn van de opdrachtgever. In het geval van opzettelijk of roekeloos gedrag van de zzp’er zelf is deze zelf aansprakelijk.

Letselschade jurist

Dat je dus mogelijk als zzp’er de opdrachtgever aansprakelijk kunt stellen bij een bedrijfsongeval, wil niet zeggen dat deze procedure zonder slag of stoot verloopt. Het kan soms een juridisch gevecht worden. Ook moet er onderhandeld worden over de schade. Het is verstandig om je hierbij te laten bijstaan door een letselschade jurist. Deze kan het contact met de opdrachtgever onderhouden, de opdrachtgever aansprakelijk stellen en het proces begeleiden voor jou.

Helemaal kansloos ben je dus niet als je als zzp’er slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval. In veel gevallen kan het helaas echter nog steeds zo zijn dat je met lege handen staat omdat je niemand anders aansprakelijk kunt stellen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.