Brandveiligheid van je pand en medewerkers

24 september 2019 10:27

Brandveiligheid van je pand en medewerkers

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het pand en de medewerkers. Ondernemer zijn is erg leuk en daarnaast ook erg uitdagend. Als ondernemer maak je zelf beslissingen en het werken zonder baas is natuurlijk erg aantrekkelijk. De vrijheid die gepaard gaat met het ondernemen is voor veel mensen een reden om hiervoor te kiezen. Het ondernemer zijn gaat echter ook samen met extra verantwoordelijkheid. Zo ben je als ondernemer bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het pand waarin je werkt en voor het personeel dat in jouw onderneming werkzaam is. Bij de brandveiligheid en het organiseren en waarborgen hiervan komt nogal wat kijken. Gelukkig is er in Nederland een goed systeem met sterke regelgeving en organisaties waar we gebruik van kunnen maken om ervoor te zorgen dat we de risico’s op een brand zo veel mogelijk verkleinen.

Brandpreventie, brandbestrijding en brandescalatie

Brandveiligheid kan opgedeeld worden in een aantal onderdelen. Het eerst gedeelte van de brandveiligheid richt zich op de preventie, oftewel het voorkomen van een beginnende brand. Hierbij moet je denken aan maatregelen die de risico’s op vuurgevaarlijke situaties verkleinen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld regels omtrent het stallen van vuurgevaarlijke materialen, de installatie van elektrische apparaten en veiligheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een aardedraad op sommige apparatuur. Afhankelijk van het type onderneming en het pand zijn er tal van verschillende voorbeelden te vinden, waarmee je vooraf al diverse risico’s kan minimaliseren. Het tweede gedeelte richt zich op de brandbestrijding, waarbij beginnende vuurhaarden direct in de kiem gesmoord kunnen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld, NEN 2555 rookmelders, brandblussers, sprinklerinstallaties, blusleidingen en andere vormen van blus apparatuur. Als laatste en zeker niet minst belangrijke onderdeel is er nog de brandescalatie. Deze richt zich op de brand alarmering, het inschakelen van de hulpdiensten, maar ook het veilig en snel kunnen ontruimen van een pand of ruimte om de aanwezige mensen in veiligheid te brengen.

Regelgeving, verzekeraars en brandbeveiligingsbedrijven helpen de ondernemer bij de brandveiligheid

Zoals gezegd hebben we in Nederland een goed en gedegen systeem die de ondernemer helpt om risico’s te verkleinen en helpt bij het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de brandveiligheid. Op de eerste plaats hebben we het Bouwbesluit, waarin alle maatregelen staan die genomen moeten worden in het pand zelf met betrekking tot vluchtroutes, brandalarmering en blusapparatuur. Het voldoen aan het Bouwbesluit is afhankelijk van het type pand en het doeleinde en is bij de wet verplicht. Naast het Bouwbesluit is er natuurlijk ook de verzekeraar. Wanneer een verzekeraar een branddekking afgeeft voor een bedrijfspand kan het zijn dat er naast de regels van het bouwbesluit ook nog verdere punten zijn waaraan voldaan dient te worden. Er zijn daarnaast ook diverse onafhankelijke bedrijven die kunnen assisteren met het installeren van de diverse installaties en apparatuur en daarnaast ook voorzien in het doen van risicoanalyses, aanbevelingen en zelfs de certificering van diverse apparatuur, zoals alarmen controle, brandblusser keuren en sprinklerinstallatie inspectie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.