Arbeidsongeschiktheids verzekering privé regelen of juist op het bedrijf?

27 november 2019 12:22

Arbeidsongeschiktheids verzekering privé regelen of juist op het bedrijf?

Als je ondernemer bent, wil je niet alleen goed verzekerd zijn, maar ook zo voordelig mogelijk. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met eventueel toekomstige situaties. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Die gevolgen kunnen zowel privé als voor het bedrijf verschillen

Veel ondernemers zijn onvoldoende op de hoogte van de fiscale gevolgen bij het sluiten van een AOV. Of, wat er gebeurt bij een faillissement. Vaak kan je verzekeringsadviseur of je accountant je hierover informeren. Het is goed je af te vragen welke keus in jouw situatie verstandig is. Om hierbij te helpen heeft Univé een aantal zaken op een rij gezet.

Inkomsten- en vennootschapsbelasting

Omdat een AOV vrijgesteld is van BTW en assurantiebelasting, zijn fiscaal de inkomsten- en vennootschapsbelasting èn de loonheffingen het meest relevant. Belangrijk is wel dat de AOV periodieke uitkeringen doet bij arbeidsongeschiktheid. Meestal is dat het geval.

Als particulier een AOV afsluiten? 

Een particulier kan bij een periodieke AOV-uitkering de betaalde premie bij de belasting opgeven als uitgave voor inkomensvoorzieningen op het inkomen uit werk en woning (box 1). Er is in principe geen limiet aan de hoogte van de aftrekbare premie. Hier staat tegen over dat de eventueel ontvangen periodieke uitkering wel belast wordt als inkomen uit werk en woning in box 1. Dit wordt dan verrekend met de eventuele ingehouden loonheffingen.

Een uitzondering geldt voor de zwangerschapsuitkering die een inkomensverzekeraar doet op grond van een afgesloten AOV. Deze is onbelast.

Als bedrijf een AOV afsluiten?

Als een AOV op naam van een maatschap, v.o.f. of eenmanszaak wordt afgesloten en de ondernemer is de verzekerde, dan geldt dezelfde fiscale behandeling als voor een particulier. Maar heeft u als ondernemer winst uit een onderneming? Dan is het boeken van de premie AOV als ondernemingskosten niet gunstig voor de MKB-winstvrijstelling.

Er zijn dus geen fiscale redenen voor de ondernemer om een AOV af te sluiten op naam van een maatschap, v.o.f. of eenmanszaak òf op privé.

Wilt u een AOV afsluiten op naam van een BV? En is de BV zelf of haar werknemer (DGA) begunstigde? Dan is er wel verschil in de fiscale behandeling met een particulier. Sluit de BV een AOV af, dan betaalt de BV, als dit nodig is, het arbeidsongeschiktheidspensioen. De uitkering van de verzekeraar wordt dan gebruikt voor de uitkering van dit pensioen. Het nadeel hiervan is dat de DGA bij arbeidsongeschiktheid gedwongen wordt de BV intact te laten, inclusief alle kosten en ergernissen.

Er zijn dus ook geen fiscale redenen om een AOV af te sluiten op naam van een BV in plaats van in privé. Is de verzekerde een DGA? Dan kan het juist gunstiger zijn om de AOV privé af te sluiten in plaats van op naam van de BV.

In alle gevallen van verzekeren op naam van uw bedrijf geldt wel een voorbehoud als uw onderneming failliet gaat. Als u dan arbeidsongeschikt bent en uw onderneming is de begunstigde  voor de uitkering, dan valt deze uitkering in de failliete boedel. Uw uitkering zal dan stoppen.

Conclusie: vanuit fiscaal perspectief is het per saldo altijd gunstiger om een AOV als privé verzekering af te sluiten. Het verzekeren op naam van uw bedrijf, met welke rechtsvorm dan ook, biedt geen voordelen, in een aantal gevallen zelfs nadelen.

Univé heeft zowel een AOV voor ondernemers als een AOV voor zzp’ers.

Heb je meer informatie nodig? Maak een afspraak met één van onze adviseurs

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.