Elektrisch rijden: wanneer stap je over?

28 oktober 2019 16:16

Elektrisch rijden: wanneer stap je over?

De ondernemer die op zoek is naar mobiliteit, staat voor de keuze tussen brandstof (diesel, benzine of gas), hybride, volledig elektrisch, plug-in hybride of zelfs waterstof. Kortom, heel veel keuzes. En dan is het best even puzzelen om uit te vinden wat het beste past.

“En dan praat iedereen ook nog heel veel over elektrisch rijden.” Evert van der Wal, Director of Operations bij Mitsubishi Motors in Amstelveen praat ons bij. “Door de internationale regelgeving zijn over pakweg 10 jaar vrijwel geen modellen met brandstofmotor meer nieuw verkrijgbaar in Europa. Dus dan wordt het sowieso een vorm van elektrisch rijden. Maar wanneer maak je nu de overstap? Dat is een vraag die onze dealers meermalen per dag van particulieren en ondernemers gesteld krijgen. En als je wilt weten of een stekker SUV voor jou interessant is, dan zijn er beslist meer bepalende factoren.”

Overstappen?

“De vragen die je aan jezelf kunt voorleggen zijn dan – net als vroeger – het aantal kilometers dat je per jaar denkt te rijden. Maar ook: wat rijd je dagelijks en wat is je woon-werkverkeer? En kun je thuis en op je werk opladen? Welke vrijheid of beperking wil of kun je hebben?” Wanneer je als ondernemer je auto dan ook nog privé gebruikt, wordt het wensenlijstje nog langer; denk aan vakanties, naar de sneeuw of met caravan, met kinderen naar voetbal of hockey. En dan speelt uiteindelijk de vorm ook een rol; aanschaf, lease, financiering of private lease?” schetst Evert het scala aan mogelijkheden.

Plug-in Hybride

“100% Elektrisch rijden is nog niet voor iedereen haalbaar,” vervolgt Evert. “Een Plug-in Hybride is daarom een logische tussenstap. Dus met een stekker zo veel en zo vaak mogelijk elektrisch rijden maar ook met een benzinemotor voor als je een keer verder wilt rijden Zo kun je je voor het dagelijkse woon-werkverkeer bijvoorbeeld focussen op elektrisch rijden. Immers, thuis kun je opladen aan je eigen stopcontact of laadpaal. En steeds meer bedrijventerreinen hebben intussen ook al oplaadpunten. Maar als je dan vanuit je werk onverwacht ergens anders heen moet, dan is het fijn als de auto kan overschakelen op benzine.”

Op deze wijze kun je dus eigenlijk wennen aan elektrisch rijden. “Je plukt enerzijds de (fiscale en financiële) voordelen van elektrisch rijden. Anderzijds hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat niet overal in Nederland de infrastructuur al op orde is voor het elektrisch rijden. Er zijn dus veel criteria die van invloed zijn op de keuze die een zakelijk rijder kan maken,” legt Evert uit. “Om de automobilist inzicht te geven in de mogelijke besparing van onze plug-in hybride hebben wij een rekentool ontwikkeld.”

Bekijk hier de rekentool en zie uw mogelijke besparing

Dit is een rekenmodule met veel variabelen maar toch maakt Evert al een kleine vergelijking. “Als je een elektrisch bereik  hebt van 50 kilometer, dan kost je dit ongeveer € 2,50.  Diezelfde 50 kilometer kosten in een vergelijkbare benzineauto al snel het drievoudige aan brandstof.”

Betrouwbaar

Volgens Mitsubishi komen veel mensen intussen uit bij de Mitsubishi Outlander PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle). “Deze SUV is al meer dan 100.000 keer verkocht in Europa en wordt als zeer betrouwbaar gezien. Het is enerzijds een stekkerauto, anderzijds ook een benzinewagen.. Bovendien is de Outlander PHEV goed bekend bij leasemaatschappijen. En ja… het is het een wagen waarmee je absoluut mee voor dag kunt komen als je bijvoorbeeld klanten bezoekt.”

Vooruitblik

Als Evert  wordt gevraagd hoe het autorijden in Nederland in 2025 er uitziet, dan is hij helder. “Veel interessanter dan nu. De ontwikkelingen gaan heel snel. Van elektrisch en autonoom rijden tot aan auto-deel concepten; elk jaar zullen we met z’n allen een stap maken op weg naar anders rijden. De consument – of zo men wil, de ondernemer – kan rustig wennen aan die transitie en langzaam aanhaken en ontdekken wat bij hem of haar past, of deel uitmaken van de verandering en als een van de eersten overstappen op een nieuwe manier van rijden.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.