Tips & tricks bij het kiezen van een veilig wachtwoord

3 maart 2020 11:00

Tips & tricks bij het kiezen van een veilig wachtwoord

Wist u dat internetcriminelen wachtwoorden van 8 kleine letters soms al binnen een paar minuten kunnen kraken? Een simpel wachtwoord is dus geen optie, maar daar tegenover staat dat ingewikkeldere wachtwoorden lastig te onthouden zijn. Hoe kunt u zorgen voor een sterk, veilig wachtwoord? Hoe bewaart of onthoudt u deze wachtwoorden op een veilige manier? In dit artikel geven we u advies over het kiezen en bewaren van wachtwoorden.

Geen wachtwoorden herhalen

Er wordt op steeds meer websites gevraagd om een account te maken en dus een wachtwoord te bedenken. De verleiding is dan ook groot om het uzelf niet te lastig te maken, en hetzelfde wachtwoord voor uw LinkedIn-account te gebruiken als bijvoorbeeld voor een webshop. Maar wat als de webshop gehackt wordt? Dan ligt ook uw wachtwoord voor LinkedIn op straat, met alle gevolgen van dien. De kans dat uw wachtwoord wordt gehackt is ook groter wanneer u voor elke online dienst hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Bang dat uw wachtwoord gehackt is? PassProtect is een plug-in (alleen voor Google Chrome) die real-time voor u bijhoudt of uw wachtwoord is buitgemaakt door hackers. Telkens wanneer u een wachtwoord invult, checkt de plug-in of een wachtwoord voorkomt in de database van HaveIBeenPowned.com. Wanneer dat zo is krijgt u een waarschuwing en kunt u passende maatregelen treffen.

Passwordmanager

Het is dus verstandig om voor iedere website een nieuw wachtwoord te gebruiken. Maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? In ieder geval niet door alle wachtwoorden te bewaren in een bestand op uw computer (is uw computer wel veilig genoeg?). Wel kunt u ervoor kiezen om een passwordmanager te gebruiken. Dit is een online database op uw computer of telefoon, waarin u al uw wachtwoorden bewaart. De database beveiligt u vervolgens met een ander (uniek) wachtwoord.

Ook het gebruik van een passwordmanager is niet geheel zonder risico’s, dit wachtwoord kan natuurlijk ook gekraakt worden. De beste manier om wachtwoorden te onthouden is door middel van een wachtwoordzin. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een standaard en een variabel gedeelte te gebruiken in ieder wachtwoord. Kies bijvoorbeeld de tweede en laatste letter van iedere website. Zo wordt het variabele deel van LinkedIn ‘in’ dit voegt u vervolgens toe aan het standaard gedeelte van uw wachtwoord. Bent u bang dat u het variabele deel niet onthoudt? Dan zet u de wachtwoordzin voor iedere toepassing op papier, en bergt deze notitie veilig op in een kluis.

Extra beveiligingen

Nog betere beveiliging dan een wachtwoord is biometrische authenticatie in combinatie met een pincode. Bij biometrische authenticatie kunt u denken aan een vingerafdruk- iris- of gezichtsscanner. De IPhone X werkt bijvoorbeeld met een gezichtsscanner om de telefoon te ontgrendelen. Daarnaast is ook dubbele (ook wel twee factor) authenticatie een goede optie, waarbij u uw wachtwoord invoert en vervolgens op uw mobiele telefoon een verificatie krijgt dat u diegene bent die probeert in te loggen.

Toekomst van het wachtwoord

In de toekomst zullen steeds meer organisaties overstappen van wachtwoorden op biometrische authenticatie. Zo kan er nu al ingelogd worden op de app van uw bank of in uw telefoon door middel van een vingerafdrukscan of gezichtsherkenning. De verwachting is dat deze technologie zich steeds verder ontwikkelt en op steeds grotere schaal beschikbaar wordt.

Meer weten over wat DSE IT-Services u kan bieden om een zo veilig mogelijke digitale werkomgeving te creëren? Neem dan contact op via info@dseit.nl of bel naar 0251-278990.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.