Zet je werknemer niet in de kou

12 november 2019 09:39

Zet je werknemer niet in de kou

Een te koude werkplek kan leiden tot slechtere prestaties en zelf tot ziekte. Nu de klok inmiddels is verzet en de dagen steeds korter en kouder worden, is het goed om hierover na te denken. Het gaat hierbij niet alleen om mensen die in de buitenlucht werken, maar juist ook om (onverwarmde) loodsen, bedrijfshallen of koelcellen. Wat zegt de Arbowet hierover en wat kunt u doen als werkgever?

Arbowet en kou

Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek geen negatieve invloed mag hebben op de gezondheid van de werknemer. Omdat de wenselijke temperatuur te afhankelijk is van diverse factoren, zoals de werkzaamheden en omgeving, bestaat er geen minimale temperatuur. Wel moeten werkgevers er alles aan doen om gezondheidsklachten te voorkomen, zoals:

  • persoonlijke beschermende middelen aanbieden, zoals gereedschap met isolerend materiaal en het verstrekken van heatpacks
  • werkduur verkorten of koude en warme werkplekken afwisselen
  • scherm de werkplek af van kou, wind of regen

Luchtverversing of tocht?

Daarnaast staat in artikel 6.2 van het Arbobesluit: "luchtverversingsinstallaties zodanig moeten functioneren dat werknemers niet aan hinderlijke tocht worden blootgesteld". Ventilatie is goed, maar als deze beweging van lucht te groot wordt, is er sprake van hinderlijke tocht en dat moet beperkt worden.

Kou en tocht voorkomen

Vaak wordt er iets te gemakkelijk gedacht over de temperatuur op de werkplaats, terwijl de juiste maatregelen hoogstwaarschijnlijk leiden tot een betere productiviteit en op de lange termijn minder kosten. In een gemiddeld bedrijfspand bestaan er diverse stromen van goederen en mensen die zorgen voor de nodige luchtverplaatsingen en daarmee gepaarde koude en warme luchtstromen. Denk hierbij aan buitendeuren die open en dicht moeten voor het laden en lossen, maar ook aan temperatuurverschillen tussen interne ruimtes. Al deze ‘openingen’ kunnen zorgen voor tocht en zijn bepalend hoe het binnenklimaat ervaren wordt. 

Hier volgen 5 tips om kou en tocht te voorkomen:

  1. Laat temperaturen tussen aaneengesloten ruimtes niet veel verschillen
  2. Vermijd werkplekken naast ramen, zeker bij niet geïsoleerd glas
  3. Zorg voor tochtstrips bij deuren en ramen die minder goed sluiten
  4. Plaats een extra tochtdeur of snelroldeur bij deuren die vaak opengaan
  5. Probeer grote deuren die nodig zijn bij transport zo veel mogelijk gesloten te houden en gebruik eventueel een extra (kleine) deur voor personen
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.