Core Web Vitals: 3 tips om jouw website te optimaliseren

12 mei 2021 14:16

Core Web Vitals: 3 tips om jouw website te optimaliseren

Aan het einde van deze maand is het dan eindelijk zover: de Core Web Vitals van Google worden doorgevoerd. De prognose is dat dit het SEO en webdevelopment landschap op zijn grondvesten gaat laten schudden. Wat zijn de core web vitals en hoe optimaliseer je jouw website hiervoor? SAM Design vertelt er meer over!

Wat zijn de Core Web Vitals?

Voordat we dieper op de materie ingaan, is het zaak om meer te weten te komen over wat deze Core Web Vitals nou exact inhouden. Google wil als zoekmachine een zo goed mogelijke gebruikerservaring aan haar zoekers bieden. Hiermee stemt de zoekmachine ze tevreden en is de kans dat ze terugkomen groter. Deze gebruikerservaring drukken ze uit in drie vitale onderdelen, waar we hieronder dieper op ingaan:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

1: Largest Contentful Paint (LCP)

De eerste Core Web Vital is de Largest Contentful Paint, ook wel LCP genoemd. Dit onderdeel meet hoe snel een webpagina laadt. Dit is niet meer zo eentonig als de oude manier, waarop werd gewacht tot alles op een webpagina ingeladen werd. Wat het namelijk doet, is meten wanneer het grootste element van de pagina op iemands scherm verschijnt.

Wat kan ik eraan doen?

  • Zorgen voor een snelle serverreactietijd
  • Schakel caching in
  • Verklein Css
  • Schakel onnodige Css uit

2: First Input Delay (FID)

De First Input Delay (FID) brengt in kaart hoe snel een pagina reageert. Hoeveel tijd zit er tussen het moment dat een bepaalde actie wordt uitgevoerd en het moment dat een webpagina deze actie doorvoert. Denk aan het aanklikken van een contactbutton: als je hierop klikt, wil je niet dat deze een paar seconden blijft hangen. Eigenlijk levert elke vertraging frustratie op. Dit is dan ook de reden dat Google hier met de Core Web Vitals een stuk strenger op gaat worden. Er mag niet meer dan 100 milliseconden (0,1 seconden) zitten tussen het moment dat een bezoeker een actie uitvoert en het moment dat de actie door de website wordt doorgevoerd.

Wat kan ik eraan doen?

  • De uitvoertijd van Javascript verkorten
  • Verwijder ongebruikte Javascript

3: Cumulative Layout Shift (CLS)

Tot slot hebben we de Cumulative Layout Shift (CLS). Dit onderdeel meet hoe stabiel de layout van jouw website is. Een website bestaat uit banners, advertenties, tekstblokken, lettertypes die onderling anders laden en nog veel meer andere onderdelen. Deze onderdelen moeten allemaal met elkaar communiceren en alles met elkaar afstemmen.

Wat kan ik eraan doen?

  • Vaste afmetingen meegeven aan afbeeldingen
  • Vaste boxen inrichten voor bijvoorbeeld banners die als laatste ingeladen worden

Conclusie

Al met al wil Google een steeds betere gebruikerservaring bieden aan haar bezoekers. Het staat vast dat je echt goed moet kunnen programmeren om aan al deze eisen te voldoen. Maar de vraag is natuurlijk wat voor invloed dit gaat hebben. Dit weten we nog niet, maar het antwoord op deze vraag volgt aan het einde van deze maand!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.