WordPress onderhoud stappenplan voor ondernemers

10 februari 2021 11:06

WordPress onderhoud stappenplan voor ondernemers

Ondernemen start met een website. Grote kans dat je een website hebt of laten bouwen in het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Als je verzekerd wilt zijn van optimale prestaties is WordPress onderhoud essentieel. Met onderhoud draag je zorg voor de core functies binnen WordPress, waardoor je website blijft werken zoals het moet en optimaal kan presteren in Google. Je wilt tenslotte hacks en fouten voorkomen, zodat websitebezoekers producten of diensten kunnen kopen op jouw WordPress website. Onderhoud kan je laten uitvoeren door WordPress specialisten. In dit artikel geven we een stappenplan om de basisbeginselen van onderhoud maandelijks zelf uit te voeren.

Backups maken in WordPress

Dit is het allerbelangrijkste voordat je start met onderhoud. Met een backup zorg je ervoor dat je terug kan naar een vorige versie als er iets fout gaat tijdens website onderhoud. Maak tenminste maandelijks een backup van je WordPress website. Bij voorkeur wekelijks of zelfs dagelijks. Maak daarbij tenminste twee backups, één via WordPress en via de hosting. Met plug-ins, zoals Updraft en Vaultpress, kan je via WordPress zelf backups uitvoeren. WordPress updates installeren Zodra je een backup hebt gemaakt kan je starten met het updaten van WordPress. Zorg dat je dit regelmatig doet zodat je WordPress core, plugins en thema’s altijd update zijn. Test je website op de belangrijkste functionaliteiten na het updaten. Zie je fouten op de website na een update? Dan kun je altijd nog terug naar je recent gemaakte backup.

Oude plugins verwijderen of updaten

Zorg ervoor dat je plugins bijwerkt bij updates. Op deze manier zorg je ervoor dat functionaliteiten van plugins ondersteunt blijven en plugins geen onnodige risico’s vormen voor inbraak. Plugins die je niet gebruikt deactiveren is onvoldoende. Verwijder plugins die je niet gebruikt. Download je een nieuwe plugin? Kijk naar reviews voordat je een plug-in installeert of bijgewerkt.

Oude WordPress thema’s verwijderen of updaten

Gebruik je WordPress thema’s die lang niet zijn geüpdate? Zorg snel voor een update of kies een thema dat wel actief geüpdate wordt. Het is niet altijd te bepalen of een thema eindeloos van updates wordt voorzien. Toch zien we in de praktijk dat veel websites draaien op verouderde thema’s of thema’s die niet geüpdatet kunnen worden. Voordat je een thema installeert, doe onderzoek in Google en Themeforest naar actieve gebruikers, reviews en informatie over het thema en de makers ervan. Op deze manier heb je vooraf meer inzicht in de risico’s en kan je een weloverwogen beslissing maken.

Accounts beheren in WordPress

Elke website heeft minimaal 1 gebruiker in WordPress. Belangrijk is dat je de accounts van meerdere gebruikers goed beheert. Zorg dat wachtwoorden veilig genoeg zijn en verwijder gebruikers die niet meer actief zijn. zijn. Dit kan binnen het CMS van WordPress in de sidebar onder ‘users’ of ‘gebruikers’. Zorg ervoor dat alle actieve gebruikers gebruik maken van een veilig wachtwoord. Maak het derden niet te makkelijk. Voorkom inbraak. Gebruik een password generator of kies een wachtwoord met tenminste 10 karakters: hoofdletters, cijfers en symbolen. Gebruik een tool, zoals LastPass om je wachtwoorden te bewaren.

WordPress database opschonen Een database is de locatie waar alle historische bestanden (foto’s, tekst, pagina’s en berichten) staan opgeslagen in een soort archief. Pagina revisies, blogberichten, afbeeldingen, video’s, downloads, comments, instellingen en nog veel meer. Bij elke aanpassing raakt de database voller met WordPress data. Hierdoor kunnen je website prestaties verminderen. Schoonmaken van een database kan met een plug-in, zoals WP-Optimize of gebruik PHPMyAdmin via de hosting. Zorg dat je precies weet wat je doet, voordat je hieraan begint en maak vooraf een back-up.

WordPress beveiligingen

WordPress beveiliging en onderhoud gaan samen. Bij slecht onderhoud betekent dit meer beveiligingsrisico's op hacks en ongewenste reclame (spam). Beveiliging is een breed onderhoud. Hier beperken we ons tot gebruik van plug-ins als middel om je website beter te beveiliging. Wordfence en WP Hide zijn hierbij twee goede beveiliging plug-ins die je kunt gebruiken. Lees de bijgeleverde instructies van elke plug-in, waarmee je heel eenvoudig jouw website beter beveiligd.

Website snelheid verbeteren

WordPress onderhoud wordt makkelijk gemaakt door plug-ins. Tegelijk zijn plug-ins ook een valkuil voor snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de website. Plug-ins, thema’s en page builders laden vaak talloze scripts die zorgen voor een langzame website. Optimaliseer je website snelheid door alleen noodzakelijke add-ons te gebruiken.

Specialisten van WPOnderhoud.nl

Belangrijk is dat je plug-ins niet ziet als redmiddel voor onderhoud of beveiliging. Als je onderhoud uitvoert wil je precies weten wat je doet en waarom en waar nodig is fouten kunt herstellen. Wil je onderhoud zelf niet uitvoeren? Bij WP Onderhoud weten wij alles over WordPress. Wij kunnen je helpen met website onderhoud, beveiliging, optimalisatie en webdesign.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.