Profiteer als ondernemer van Dark Fiber internet

24 juni 2020 13:58

Profiteer als ondernemer van Dark Fiber internet

Zonder werkende internetverbinding zijn we nergens, helemaal in de zakelijke wereld. Een stabiele en snelle verbinding is van levensbelang, want als er een probleem met de internetverbinding ontstaat komen bedrijfsprocessen tot stilstand. En dat kost je simpelweg geld. Om dit risico wat af te dekken, kiezen veel bedrijven voor een zakelijk internetabonnement waarbij problemen op korte termijn worden opgelost. Maar er is nog een andere, goede optie om je te verzekeren van een snelle en stabiele internetverbinding, en dat is Dark Fiber internet. Dat bied je ook de mogelijkheid om je eigen netwerk in te richten, waardoor je het ook zelf kunt beveiligen en een directe koppeling kunt maken met andere bedrijfslocaties. We vertellen je er meer over.

Wat is Dark Fiber?

Wat is nu precies dat Dark Fiber internet? Dat verhaal begint bij glasvezel, waar we inmiddels allemaal wel eens van gehoord hebben. Glasvezel is een flinterdunne vezel van zeer helder glas waar met laserlicht op hoge snelheid data door gestuurd wordt. Deze techniek zorgt voor een buitengewoon snelle en stabiele internetverbinding. Momenteel wordt de glasvezelinfrastructuur nog uitgerold in Nederland, maar op veel drukker bewoonde plaatsen is het al beschikbaar. Verschillende partijen houden zich hiermee bezig of hebben zich hiermee bezig gehouden, ook gemeenten, stichtingen en ProRail, dat een eigen glasvezelnetwerk voor het aansturen van haar spoornetwerk heeft aangelegd. Toch is het zo dat van een groot gedeelte van de bestaande glasvezelnetwerken niet de volledige capaciteit benut wordt. Een deel van de glasvezel blijft ‘onbelicht’ met het eerder genoemde laserlicht. Dark Fiber is onbelicht glasvezel waar nog geen actieve apparatuur op aangesloten is die noodzakelijk is voor het verzenden en ontvangen van data.

Volledige controle over je eigen netwerk

Om een bedrijfspand aan te koppelen aan een onbelicht fiber netwerk, is vaak enkel het aanleggen van de verbinding van het pand naar de straat nodig. De rest ligt er al en biedt de mogelijkheid voor een geheel eigen netwerk. Dit netwerk kan met zelfgekozen apparatuur geheel naar eigen behoefte opgebouwd en ingericht worden. De bandbreedte die tot je beschikking staat op zo’n netwerk is eigenlijk ongelimiteerd, omdat je zelf de enige gebruiker bent. Dat betekent ook dat je gemakkelijk kunt opschalen door extra diensten toe te voegen zonder extra bandbreedte te hoeven inkopen. Omdat jij volledige controle hebt over het netwerk, maak je zelf de strategische keuzes rondom het inrichten, beheren en beveiligen van het netwerk. Dat betekent ook dat je je eigen encryptie kunt implementeren en zo inbreken op jouw netwerk en data een stuk lastiger kunt maken.

In bedrijf blijven als een onderdeel uitvalt

Wanneer je een verbinding wilt maken tussen twee bedrijfslocaties of een verbinding wilt maken tussen jouw bedrijfspand en een datacenter, dan kun je een directe verbinding aanmaken. Maar je kunt ook een ringstructuur maken. Wanneer er dan een onderdeel uitvalt, heb je een alternatieve route voor de verbinding, waardoor je nog steeds in bedrijf kunt blijven terwijl je het probleem oplost. Dat betekent dat de kans aanzienlijk kleiner is dat je zonder werkende internetverbinding komt te zitten. En dat is toch wel erg fijn voor een bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.