Digitale transformatie: Rapid Application Development maakt het mogelijk

28 mei 2021 15:39

Digitale transformatie: Rapid Application Development maakt het mogelijk

De wereld ontwikkelt zich sneller dan ooit. Consumenten bestellen online, thuiswerken is heel gewoon geworden en digitale technologieën volgen elkaar in rap tempo op. Stilstand is achteruitgang: daarom is het voor organisaties essentieel om constant te vernieuwen. Rapid Application Development is een tool die daarbij helpt.

Applicaties ondersteunen digitale transformatie

Kunstmatige intelligentie (AI), augmented reality, the Internet of Things (IoT) en zelfrijdende auto’s: als consumenten worden we dagelijks geconfronteerd met de digitale transformatie waar we middenin zitten. Maar achter de schermen is er ook veel gaande.

Dankzij snellere hardware en software is het mogelijk om oplossingen te bouwen voor problemen die al lang bestonden, of voor compleet nieuwe uitdagingen die tijdens de digitale transformatie zijn ontstaan. Applicaties vormen de basis van elke moderne organisatie: ze helpen om taken efficiënter uit te voeren en beter in te spelen op wensen van klanten.

Wat is Rapid Application Development?

De digitale transformatie vraagt om nieuwe oplossingen en functionaliteiten. Geen wonder dat softwareontwikkelaars voortdurend met updates of compleet nieuwe pakketten komen. Maar soms gaan die ontwikkelingen te langzaam of is standaard software niet voldoende. Maatwerk software is dan een uitkomst en dankzij Rapid Application Development beschik je snel over de gewenste applicatie.

Rapid Application Development (RAD) is een vorm van agile softwareontwikkeling. Hierbij denk je niet alles vooraf compleet uit. In plaats daarvan ga je zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van prototypes en het verzamelen van feedback. Zo groei je van een Minimum Viable Product (MVP) snel door naar de uiteindelijke softwareoplossing, in volgorde van prioriteiten.

Rapid Application Development is tot tien keer sneller

Rapid Application Development wordt mogelijk gemaakt door een relatief nieuwe manier van applicaties ontwikkelen: no-code en low-code development. Voor no-code is geen programmeerkennis vereist. Voor low-code wel, dat helpt programmeurs vooral om snel applicaties te kunnen ontwikkelen. Bij beide vormen werk je in een visuele omgeving met kant-en-klare bouwstenen – oftewel stukjes software die je met elkaar combineert om de gewenste applicatie te bouwen.

Deze manier van softwareontwikkeling is tot tien keer sneller dan het traditionele programmeren. Maar dat is niet het enige voordeel. RAD maakt het ook makkelijker om medewerkers bij het ontwikkelproces te betrekken. Zo voorkom je dat je onnodige functionaliteiten bouwt of belangrijke opties weglaat. Medewerkers zullen zich nóg meer betrokken voelen, wat motiverend werkt. En hadden we de geldbesparing al aangestipt?

Kies het juiste Rapid Application platform

Het snelle en voordelige ontwikkelen van software doe je met een Rapid Application platform. Afhankelijk van je wensen, je programmeerkennis en je budget, zal je keuze op een bepaald pakket vallen. Dit zijn enkele van de meest gebruikte platformen:

  • WEM is een Nederlands RAD-pakket. Je ontwikkelt hiermee event-based applicaties, wat goed aansluit bij datagedreven bedrijfsprocessen.
  • Voor Betty Blocks heb je geen programmeerkennis nodig. Als citizen developers bouw je hiermee niet-bedrijfskritische applicaties. Vooral voor een backoffice-omgeving gecombineerd met een klantomgeving is Betty Blocks het perfecte platform.
  • Mendix is een Rapid Application platform voor Java-ontwikkelaars. Eén van de sterke punten is dat het legacy-systemen aan elkaar kan koppelen en nieuwe functionaliteiten aan oudere software kan toevoegen. De licentiestructuur plaatst dit pakket wel in een hogere prijsklasse.
  • Voor Thinkwise is SQL-kennis nodig. Met dit low-code platform ontwikkel je bedrijfskritische applicaties. Het draait dan ook niet in de cloud, zoals bijvoorbeeld Betty Blocks, maar on-premise.
  • Het pakket OutSystems vraagt ook programmeerkennis (.NET). Met dit Rapid Application pakket bouw en beheer je zakelijke toepassingen. OutSystems biedt daarnaast AI- en IoT-ondersteuning.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.