3 tips om documenten veilig op te slaan

4 juli 2019 09:30

3 tips om documenten veilig op te slaan

Er zijn natuurlijk allerlei bestanden die we liever niet kwijt willen raken. Van belangrijke documenten en gegevens tot persoonlijke foto’s en video’s. En hoewel een computer vaak veilige opslag biedt, kan het ook verstandig zijn om de belangrijke bestanden ook buiten de computer op te slaan. Wat als de harde schijf namelijk crasht, een virus de computer overneemt of de bestanden online verloren gaan? Dan is die offline back-up toch ineens wel erg fijn.

We geven je dan ook graag een aantal handige tips om belangrijke documenten offline veilig op te slaan.

1. Externe harde schijf

Door een externe harde schijf aan te schaffen heb je de mogelijkheid om alle belangrijke ‘online’ bestanden ook op een offline manier op te slaan. Via de bijgeleverde kabel kun je de externe harde schijf zo met de computer verbinden en alle bestanden direct overzetten. De continue connectie met de computer zorgt ervoor dat je bestanden ook vanaf de harde schijf weer terug op de computer kunt zetten. Deze harde schijf kun je vervolgens in een brandwerende kluis bewaren zodat je zeker weet dat de bestanden en gegevens hierop niet verloren zullen gaan; zelfs niet in geval van brand. Een goede brandwerende kluis is inbraakwerend, heeft een sterk sleutelslot met twee sleutels en zorgt er op deze manier dus voor dat jouw documenten beschermd liggen: wat er ook gebeurt.

Extra tip: wil je de harde schijf makkelijk kunnen vervoeren? Kies dan voor een pocketmodel. Hoewel hier minder gegevens oppassen kun je deze makkelijk van- en naar je werkplaats vervoeren.

2. Geheugenkaart

De geheugenkaartjes die de gegevens van mobiele telefoons, fototoestellen en videocamera’s opslaan zijn er ook voor de computer. In tegenstelling tot een externe harde schijf zijn deze ontzettend klein en handzaam en kunnen ze tegen een stootje; ze hebben namelijk geen bewegende onderdelen. Hoewel geheugenkaarten minder geschikt zijn voor een uitgebreide back-up (de prijs per GB is een stuk hoger dan in het geval van een externe harde schijf) zijn ze wel ideale voor kleinere bestanden of hoeveelheden. Je kunt jouw computer de geheugenkaart laten verwerken met behulp van een geheugenkaartlezer. Deze lezer kan via de USB met je computer verbonden worden.

3. USB-stick

Waar de externe harde schijf een groot apparaat is met veel ruimte, en de geheugenkaart een klein apparaat met minder ruimte, zit de USB-stick er precies tussen in. Hij is wat minder compact dan de geheugenkaart, maar biedt wel meer gigabytes voor je geld. Daarnaast heb je natuurlijk geen aparte kaartlezer nodig, en kun je de USB-stick op bijna iedere USB-poort gebruiken; van computer tot televisie. Ze zijn net wat te klein voor complete back-ups, maar kunnen tot zo’n 512 GB aan informatie opslaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.