Tips voor het vergelijken van boekhouders

29 juli 2020 12:42

Tips voor het vergelijken van boekhouders

Ga je starten als ondernemer en wil je zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan je boekhouding? Of is je onderneming zodanig gegroeid dat de boekhouding je teveel tijd kost en te ingewikkeld is geworden? Dan is het verstandig je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Maar met een simpele online zoekopdracht vind je vele boekhouders. Hoe weet je nu welke je moet kiezen? Hieronder lees je enkele tips voor het vergelijken van boekhouders.

Zo vergelijk je gemakkelijk en snel boekhouders

Zoals hierboven genoemd kun je zelf online een aantal boekhouders zoeken. Omdat dit best een investering qua tijd vraagt (waar je als ondernemer waarschijnlijk niet ruim in zit), kun je ook eens informeren naar ervaringen binnen je eigen netwerk. Omdat de kans groot is dat dit ondernemers in dezelfde branche zijn en met hetzelfde type onderneming, vergemakkelijkt dit de zoektocht naar een boekhouder. Een boekhouder vinden die past bij jouw situatie kun je ook overlaten aan professionals die zich richten op transparantie van de dienstverlening van boekhouders. Ageras heeft een uitgebreid netwerk, en biedt je een top drie boekhouders die het beste bij jouw situatie passen, zodat je zelf geen tijd hoeft te steken in een zoektocht.

Waarop letten bij het kiezen van een boekhouder?

Wil je je boekhouding uitbesteden, dan is het zomaar te zeggen welke boekhouder het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het allereerst verstandig een boekhouder te kiezen die bekend is met het type onderneming dat je hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld boekhouders die zich vooral bezighouden met de administratie van ZZP’ers, en zij zullen dus ook alle belastingtechnische ins en outs van deze doelgroep kennen. Daarnaast is het handig een boekhouder te kiezen met expertise in de branche waarin je als ondernemer opereert. Afhankelijk van de branche kunnen er namelijk bepaalde belastingregels van toepassing zijn, en je boekhouder moet deze natuurlijk door en door kennen. Tot slot is het ook fijn als een boekhouder bij je in regio zit. Hoewel er tegenwoordig veel digitaal afgehandeld wordt met online boekhouden, kan het zijn dat hij of zij originele documenten moet inzien. Ook is dit handiger als je periodiek een gesprek wil hebben over de financiële staat van je onderneming.

Schakel je professionele hulp in van bijvoorbeeld Ageras bij het zoeken naar een boekhouder, dan wordt uiteraard al rekening gehouden met deze punten.

Maak persoonlijk kennis met boekhouders

Heb je eenmaal een shortlist met boekhouders, maak dan met een paar een afspraak om kennis te maken. Tijdens dit gesprek kun je de kosten en voorwaarden van de dienstverlening bespreken. Kijk bijvoorbeeld welke werkzaamheden de boekhouder precies uitvoert, en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Zo kun je haast alle werkzaamheden uitbesteden, of de boekhouder alleen inschakelen voor controle en / of belastingaangiftes. Hoewel het natuurlijk om een zakelijke overeenkomst gaat, is het ook goed om te beoordelen of er een persoonlijke klik is. Een boekhouder is immers toch iemand die je moet vertrouwen omdat deze inzage heeft in de complete financiële administratie van je onderneming.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.