Scheiden in overleg en mediation

11 juni 2019 15:58

Scheiden in overleg en mediation

Verkies de grip boven het gevecht

Ondernemers hebben vaak meer aandacht voor de aandeelhoudersstructuur van hun BV dan voor de huwelijkse voorwaarden waaronder ze getrouwd zijn, maar als het huwelijk op de klippen loopt is er ook zware averij voor het bedrijf. Een vechtscheiding betekent dat de rechter, al dan niet met behulp van een deskundige, de waarde van uw opgebouwde kapitaal gaat bepalen en hoe dat verdeeld wordt, niet uzelf. Voor kirsty Selcraig, advocaat familierecht en gezin, heeft overleg waar mogelijk dan ook de voorkeur boven procederen.

Tekst: Jeroen Kuypers

Wie onder huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding is getrouwd, doet er goed aan daaraan ook uitvoering te geven: alle inkomsten die niet in het huishouden zijn verbruikt kunnen dan eerlijk tussen de partners verdeeld worden. Mocht het huwelijk ooit worden ontbonden, dan is vanaf het begin keurig bijgehouden welk deel van de aanwas van wie is en wordt de boedelscheiding een kwestie van het maken van een eindafrekening. Helaas werd dit verrekenen door de meesten al snel verwaarloosd of zelfs nooit toegepast, zegt Kirsty Selcraig. Zelfs de wetgever heeft die realiteit moeten accepteren: “Amper vier procent hield dit zogeheten periodieke verrekenbeding in ere, met als gevolg dat de rest bij een eventuele scheiding alsnog kon bewijzen wat van wie was. Een enorm werk en natuurlijk een bron van onenigheid. En laten we eerlijk zijn: een scheiding is geen zeldzaamheid. Bijna vier op de tien huwelijken wordt tegenwoordig ontbonden.”

Door één deur

Advocaten  hebben de reputatie graag te procederen maar dat imago klopt niet met de werkelijkheid. Kirsty bekijkt van geval tot geval welke route het beste past bij de client. Als het nodig is wordt natuurlijk de gang naar de rechter gemaakt. Niet voor niets is Kirsty Selcraig echter ook beëdigd scheidingsmediator en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators  (vFAS). Ze zoekt waar mogelijk het overleg, of dat nu gaat in de vorm van mediation, overleg tussen advocaten of een overlegscheiding. In een overlegscheiding  spreken de echtelieden tevoren met elkaar af niet te gaan procederen. De deur is nog niet dichtgegooid, integendeel, ze kunnen er nog steeds samen door.

Emotionele disbalans

Ook al pakt het vaak anders uit, elk huwelijk is bedoeld voor het leven. Scheiden is altijd een pijnlijk proces. “Voor een scheiding op een goede manier is de grootste uitdaging om balans te herstellen. Er kan sprake zijn van een emotionele disbalans, als de een al uitkijkt naar het nieuwe leven en de ander het eind van het huwelijk nog niet geaccepteerd heeft,” aldus Kirsty Selcraig. “Daarnaast kan er een disbalans in kennis zijn. Een van de twee weet meer van het reilen en zeilen van de onderneming, en dus ook van de waarde ervan, dan de ander.  Ook dat kan tot wantrouwen en dus spanningen leiden die je moet zien glad te strijken. Maar als de angst voor verborgen agenda’s is verdwenen kun je  goed samenwerken.”

Een echtscheiding in overleg heeft vele voordelen. De belangrijkste is misschien wel dat de partners grip houden op het proces omdat ze met elkaar in gesprek blijven en dus de boedelscheiding in onderling overleg kunnen afwikkelen rekening houdende met elkaars belangen. “Ga je procederen, dan verlies je die grip en geef je de beslissing uit handen. Dan zal de rechter niet alleen de waarde van het bedrijf vaststellen, maar ook de hoogte van de alimentatie. Dat kan dan nog sterk tegenvallen, want als DGA mag je jezelf misschien een relatief laag salaris hebben toegekeerd, de rechter kijkt naar wat er op basis van de cijfers uitbetaald zou kunnen worden.”

Verwaarloosde zaken

Naast de directe tegenvaller is er een indirecte. Een ondernemer die zich zorgen maakt over het verloren contact met de moeder of vader van zijn of haar kinderen en die deze kinderen misschien ook te weinig ziet, zal naar alle waarschijnlijkheid niet optimaal functioneren binnen het bedrijf. De zaken worden verwaarloosd en dat kan niet anders dan een negatief effect hebben op de omzet en de winst. De totale optelsom van al die tegenvallers kan veel hoger uitvallen dan u aanvankelijk voor mogelijk had gehouden. Des te meer reden als echtelieden met elkaar in gesprek te blijven, is het niet voor de lieve vrede en de kinderen dan wel voor het gezamenlijke geesteskind: de onderneming. Bijstand door een advocaat die met al deze belangen rekening houdt, is daarbij onmisbaar. De afspraken die via haar worden gemaakt houden de emoties in bedwang en leiden tot een verdeling die door beide partijen als billijk wordt ervaren.

Voor een ondernemer is er eigenlijk ook geen logischer weg dan die van de onderlinge overeenkomst. Tenslotte laat u een bedrijfsoverdracht met een andere ondernemer weloverwogen verlopen. Waarom zou u dan uitgerekend de boedelscheiding met de partner met wie u jaren lief en leed hebt gedeeld in de chaos van een vechtscheiding laten uitmonden?

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over ondernemen en scheiden? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Kirsty Selcraig

khpselcraig@benthemgratama.nl

038 428 00 77

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.