Het patroon van klasse en smaak

6 juli 2020 10:05

Het patroon van klasse en smaak

Het ene decennium zijn het wollige tapijten, het andere betonnen vloeren met een industrial look die de mode bepalen, maar de echte chique en de werkelijke eeuwigheidswaarde heeft toch slechts de parketvloer, en dan vooral die in visgraat. De Egyptenaren maakten al juwelen in visgraatmotief en de Franse adel ontdekte de klasse van deze vloeren in de zestiende eeuw. Alleen in visgraat kon je wedijveren met de vloeren van het koninklijke Versailles. Ook nu nog voelt u zich de koning te rijk met een visgraat parketvloer.

Romeinse heirbanen behoren tot de meest duurzame wegen ter wereld. Stukken van de Via Appia liggen er na tweeduizend jaar nog en leiden, zoals alle wegen, nog steeds naar Rome (en ervandaan ook trouwens). De stratenmakers legden de stenen in een visgraatmotief, omdat het V-patroon op een onderlaag van grond een veel steviger en stabieler oppervlak opleverde. Zij noemden deze techniek Opus Spicatum. Ze overleefde de val van het keizerrijk en de duistere Middeleeuwen en werd later onder meer toegepast in de bouw van kathedralen. En zoals dat altijd gaat met belangrijke zaken: ze worden los van elkaar op meer dan één plaats ontwikkeld. Ook de Kelten en zelfs de Amerikaanse indianen pasten het visgraatmotief toe in onder meer paardendekens en mandwerk. De laatsten deden al ver vóór de komst van Columbus.

Onvervangbaar

Voor de leggers van vloeren bleek het visgraatmotief het ei van Columbus. Het parket komt optimaal tot zijn recht wanneer de planken in dit patroon gelegd worden, omdat de blik van de bewoners en bezoekers er steevast door wordt aangetrokken. Een visgraatvloer straalt elegantie uit. Wie over zo’n vloer loopt beseft automatisch: deze bewoners hebben smaak. Ze kiezen voor ruimte, want een visgraat heeft breedte en lengte nodig om goed zichtbaar te worden. En ze kiezen voor duurzaamheid: een dergelijke vloer vervang je niet na een paar jaar, zoals je een rafelig geworden tapijt wegsmijt. Je onderhoudt ze, door vlekken direct weg te poetsen en door de planken te schuren en oliën wanneer het hout erom vraagt. Op de plekken waar het meest gelopen wordt leg je eventueel een kleed om ze tegen overdadige slijtage te beschermen, maar verder toon je de vloer in al haar schoonheid.

Prijsvoordelen

Visgraatparket vraagt om degelijk materiaal, dus om kwaliteitshout dat in duurzaam geëxploiteerde plantages wordt gekapt. Het vereist ook een degelijke ondergrond en vakmanschap bij het leggen. Alles bij elkaar maakt dat van visgraatparket niet de goedkoopste vloeroptie, althans, in aankoop. Wie het plaatje ruimer bekijkt en meerekent hoeveel extra jaren je een dergelijke vloer in je woning kunt laten liggen, komt op een heel wat gunstiger prijs uit. Fairwood doet een extra duit in het zakje. De grootste Nederlandse aanbieder van visgraatvloeren koopt zijn producten namelijk rechtstreeks bij de producenten. Hierdoor worden de kosten van tussenhandelaren al volledig geschrapt, los van het prijsvoordeel van grootschalige inkoop. Kwantiteit hoeft niet ten koste van kwaliteit te gaan. In het geval van houten vloer betekent kwantiteit ook een zo breed mogelijke keuze.

De andere aristorcratie

Toen de adel uit haar kastelen verdween nam de bourgeoisie het leggen van visgraat parketvloeren van haar over. In herenhuizen, villa’s en banken deed de visgraat zijn intrede. Nu is dit type vloer gedemocratiseerd. De visgraat is niet langer het voorrecht van de happy few, althans, wat geld betreft. Wie een dergelijk parket laat leggen hoort nog altijd bij een andere aristocratie: die van de klasse en de goede smaak. Er hangt nog steeds een koninklijk aura rond de visgraat parketvloer.

Voor meer informatie, ga naar: www.fairwoord.nl/visgraatvloer

Tekst: Jeroen Kuypehttp://www.fairwoord.nl/Visgraatvloerrs

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.