Steeds koelere Nederlandse huishoudens: recordverkoop airco’s in 2020

4 januari 2021 12:04

Steeds koelere Nederlandse huishoudens: recordverkoop airco’s in 2020

Traditioneel gezien ligt de focus van Nederlandse woningen op het warm houden van het interieur. Door de steeds warmere zomers van de afgelopen jaren is daar langzaamaan verandering in gekomen: we beginnen het koel houden van het huis nu net zo belangrijk te vinden als het warm houden van het huis. Dit leidt tot een waarneembare groei in de verkoop van airconditioning systemen. De NVKL (brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek), aircogids meld een groei in de verkoop van airco systemen. Als gevolg van het thuiswerken lijkt de verkoop alleen maar meer te zijn gegroeid. Waar komt deze groei toch vandaan?

Toename hittegolven

In de afgelopen jaren hebben we een groei gezien in het aantal hittegolven. Volgens het KNMI kunnen we spreken van een hittegolf vanaf vijf opeenvolgende dagen van tropische temperaturen (25,0 °C of hoger), waarvan er minstens drie 30,0 °C of hoger zijn. In de periode 1980-1990 heeft Nederland slechts twee hittegolven gezien, en in de periode 1990-2000 vijf. In de periode 2000-2010 was het aantal hittegolven toegenomen naar zes, terwijl we in het afgelopen decennium (2010-2020) maar liefst zeven hittegolven hebben gezien. Dit betekent dat we tegenwoordig bijna elk jaar een hittegolf meemaken, wat een goede verklaring kan zijn waarom we het koel houden van het huis steeds belangrijker vinden.

Betere isolatie huizen

Nieuwbouwhuizen zijn voorzien van steeds betere isolatie. Hierdoor blijft in koude perioden de warmte lang binnen en wordt de kou goed buiten gehouden. In warme perioden kan de isolatie echter averechts werken: als de hitte eenmaal binnen is, wordt het extra moeilijk de kamer weer af te laten koelen. In combinatie met de steeds vaker voorkomende hittegolven, betekent deze ontwikkeling dat er een gevaar van oververhitting bestaat in nieuwbouwwoningen. Om deze oververhitting tegen te gaan, is in juli 2020 de eis TO-juli aangenomen, die in januari 2021 van start gaat. De TO-juli is een indicatiegetal dat aangeeft of een woning de maximum temperatuur kan overschrijden. Is dit het geval, dan moet het plan aangepast worden met aanpassing van het ontwerp, aanleggen van zonwering, toepassen van ventilatieluiken of het inbouwen van een airco.

Airco-generatie

Voor de jongere generaties Nederlanders is het ervaren van geairconditionde ruimtes steeds normaler. Airco’s zijn ingebouwd in onder andere winkels, supermarkten, kantoren, collegezalen, sportscholen en auto’s. Kortom, we zijn het steeds meer gewend om ons in een ruimte te begeven die door een airco gekoeld wordt. Tel hierbij op dat we steeds meer thuiswerken en je houdt de vanzelfsprekende conclusie over dat we ons huis ook van airconditioning willen voorzien.

Split-airco’s en mobiele airco’s

Bijzonder aan de recente groei van de airco verkoop is dat het hier gaat over split airco’s. Airconditioning systemen zijn over het algemeen te verdelen tussen mobiele airco’s die bestaan uit één unit en makkelijk te verplaatsen zijn; en split-airco’s, die bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits die op vaste plekken gemonteerd zijn. Mobiele airco’s kunnen in de winter opgeruimd worden en moeten, doordat ze maar uit één deel bestaan, een via een afvoerslang warme lucht door het raam naar buiten voeren. Bovendien zijn ze vaak minder zuinig en luidruchtiger dan split-airco’s. Split-airco’s werken over het algemeen efficiënter en zijn stiller dan mobiele airco’s. Ze moeten alleen geïnstalleerd worden door een gecertificeerde monteur, waardoor de instapkosten voor het gebruik van een split-airco systeem wat hoog kunnen uitvallen.

Airco’s en global warming

De voordelen van airco’s zijn duidelijk: het zorgt in de warme zomers voor een prettig leefklimaat en daardoor een productievere invulling van de dag. De toename aan airconditioning systemen zorgt echter wel voor een toename van afvalgassen in het ecosysteem. Dit komt door de gassen van de koelvloeistof die de airco’s uitstoten en de elektriciteit die opgewekt moet worden om de airco’s draaiende te houden. Wil je dus een airco aanschaffen die het milieu zo min mogelijk schaadt? Haal dan een split-airco met een zo zuinig mogelijk energielabel. Op die manier heb jij een koel huis en beperk je de uitstoot van gassen zo veel mogelijk!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.