Gepubliceerd op 9 oktober 2019

Zaken die je goed moet regelen als ondernemer? Deze!

Ondernemen is leuk, vrij, spannend en uitdagend. En soms ook zwaar, eenzaam en onzeker. Toch kun je heel veel onzekerheden en risico’s verkleinen door ze GOED te regelen. Wat je zeker nodig hebt om zorgenarm te kunnen ondernemen? Nou, dit!

Een AVB

Een aansprakelijksheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Want als jij bij je klant per ongeluk die dure vaas omstoot is dat vervelend. Maar bedenk je eens dat je per ongeluk je kopje koffie in de interne IT-server giet… regel een AVB! Een AVB is vaak niet duur (enkele tientallen tot enkele honderden euro’s voor ZZP’ers)

Een testament

Kom je onverwacht te overlijden als ondernemer, dan wil je natuurlijk dat je bedrijf netjes wordt voorgezet. Je wilt voorkomen dat de wet bepaalt hoe je bedrijf wordt opgevolgd na je overlijden. Leg dit dan ook vast in een ondernemerstestament. Het kan de nabestaanden een hoop gedoe voorkomen. Lees er meer over.

Een AOV (of broodfonds)

Het is begrijpelijk dat je liever zo min mogelijk geld aan verzekeringen betaalt als ondernemer. Toch is naast de AVB de AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) een verzekering om serieus te overwegen. De kosten zijn vaak afschrikwekkend voor ondernemers, maar bij blijvende arbeidsongeschiktheid zijn de gevolgen voor ondernemers niet te overzien.

Trouwen? Regel zaken vooraf goed?

Ga je trouwen of ben je inmiddels al getrouwd? Dan is het raadzaam om in overleg met bijvoorbeeld een jurist een te kijken naar “wat-als-dan”-scenario’s. Wat gebeurt er als je komt te overleiden? Wat als je in een echtscheiding terechtkomt? Wat zijn de gevolgen voor je partner als je komt te overlijden of als je failliet gaat? Regel het vooraf! Het is belangrijk voor jou, je partner en je het geeft rust.

Je pensioen

Later begint sneller dan je denkt, en dan wil je lekker van je oude dag kunnen genieten nadat je jarenlang heel hard hebt gewerkt. Dat kan alleen als je je pensioen goed hebt geregeld. Banksparen, beleggen, aflossen op je woning: er zijn vele manieren om later een appeltje voor de dorst te hebben.

Onze partners