Huizen worden steeds vaker verkocht zonder makelaar

18 december 2019 11:51

Huizen worden steeds vaker verkocht zonder makelaar

Wist je dat er steeds meer huizen in Nederland verkocht worden zonder de tussenkomst van een makelaar? Op huizensites en online marktplaatsen is er ook dit jaar weer een stijging te zien in het aantal huizen dat zonder makelaar verkocht worden. En hoewel je dit wat tijd, energie en onderzoek kost, is je huis verkopen zonder makelaar helemaal niet zo moeilijk als je misschien wel denkt; het kan zelfs hartstikke leuk zijn! We geven je dan ook graag een aantal tips zodat jij jouw huis zonder problemen én zonder makelaar kunt verkopen.

  1. Maak een reële inschatting

Maak eerst even een reële inschatting van je kansen om je huis zelf te verkopen. Je huis verkopen in Amsterdam zal natuurlijk een stuk makkelijker en sneller gaan dan wanneer je een oude boerderij op het platteland wilt verkopen. Kijk ook even goed naar de skills die je zelf in huis hebt of die je in je netwerk terug kunt vinden. Ken je bijvoorbeeld een goede fotograaf, dan heb je de professionele woning foto's al geregeld!

  1. Kijk wat je zelf wilt doen

Je kunt je huis zelf verkopen, maar dit betekent niet direct dat je ook echt alles zelf moet doen. Er zijn een aantal zaken die je gerust uit kunt besteden. Het foto’s maken en begeleiden van bezichtigingen hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn, maar je woning op de juiste manier in de markt zetten en voorzien van de juiste achtergrondinformatie kan wat lastig zijn. Je kunt er dus ook voor kiezen om een internetmakelaar in te schakelen voor de facetten van de verkoop die je zelf wat lastig vindt.

  1. Maak een tijdsplanning

Het verkopen van een woning neemt nogal wat tijd in beslag, kijk dus even goed of je voldoende tijd tot je beschikking hebt en hoe je de mogelijke rollen gaat verdelen. Je zult nu eenmaal tijd moeten hebben om jezelf in te lezen, de markt wat te bestuderen, de woning daadwerkelijk verkoop klaar te maken en vervolgens gesprekken ben bezichtigingen af te ronden. Maak een duidelijke tijdsplanning waarin je direct de mogelijke rollen van verschillende belanghebbenden verdeeld zodat je zeker weet dat je niet in tijdnood of stress komt.

  1. Stel een vraagprijs vast

Bepaal voor jezelf een gewenste vraagprijs en een ondergrens, gebaseerd op marktonderzoek en bijvoorbeeld een taxatierapport. Kijk eventueel even via het Kadaster naar de verkoopprijzen van huizen in de omgeving zodat je een reële schatting kunt maken.

  1. Schakel hulp in voor contracten

Schakel voor het schrijven en tekenen van de contracten voor de zekerheid wat hulp in: je wilt niet dat hier foutjes in komen te staan. Je kunt modelcontracten van bijvoorbeeld de Consumentenbond of het NVM gebruiken, maar laat deze altijd even aanpassen en nalopen door een professional.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.