3D printen in de ruimte, dat wordt al gedaan!

27 januari 2021 13:05

3D printen in de ruimte, dat wordt al gedaan!

3D print onderdelen spelen al in veel industrieën een belangrijke rol. Ook in het verkennen van de ruimte kan een 3D print service al van invloed zijn. Dit komt onder andere doordat ruimtetoerisme in de komende jaren werkelijkheid zal gaan worden als je de voorspellingen van kenners mag geloven. Ook jij zou dan zomaar met je bedrijf de ruimte in kunnen gaan. Technologie zal verder gaan dan de grenzen die we op het moment kennen, waar 3D printen naar alle waarschijnlijkheid een erg grote rol bij zal spelen. De onderstaande projecten zijn daar voorbeelden van. 

RAMPT van NASA

Alhoewel de activiteiten van NASA op het gebied van 3D printen een beetje achterlopen bij deze techniek, worden de inspanningen wel op een erg grote schaal geïmplementeerd. Het RAMPT project is hier een goed voorbeeld van. RAMPT staat hierbij voor Rapid Analysis and Manufacturing Propulsion Technology. Dit bevordert de ontwikkeling van additive manufacturing technieken om het 3D printen van enorme raketverbrandingskamers, terwijl ook mondstukken en stuwkamers in de nabije toekomst gemaakt kunnen worden met een 3D printer. Mogelijk zien deze componenten er erg makkelijk uit, maar in werkelijkheid zijn ze enorm complex. Het produceren van deze onderdelen kost bovendien meestal meer dan een jaar.

Starman Helmet van SpaceX

De astronauten die meedoen aan de SpaceX Crew Dragon missies dragen zogeheten Starman ruimtepakken, wat altijd veel aandacht trekt. Jose Fernandez, een kostuumontwerper in Hollywood, is de bedenker van deze outfit. Fernandez heeft onder andere gewerkt aan Batman v Superman en Captain America. Dit pak beschermt de bemanning tegen brand- of drukverlagingsincidenten, terwijl het ook de temperatuur en zuurstofniveaus regelt. De helm van dit pak wordt gemaakt met een 3D print technologie, zo liet een woordvoerder van SpaceX weten. Het gerucht gaat dat het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt PEKK is, maar dit is niet bevestigd.

Archinaut van Made in Space

Een NASA missie genaamd OSAM-2 zal een deel testen van een concept dat Archinaut wordt genoemd, dit is ontwikkeld door Made in Space, wat echte 3D print pioniers zijn. Deze eerste missie zal supports printen. Vervolgens kunnen aan beide kanten van een satelliet flexibele zonnepanelen ontvouwd worden. De dragers zullen geprint worden met behulp van een technologie die niet bekendgemaakt is. Dit wordt gedaan in combinatie met een robotarm om onder meer elektrische verbindingen te creëren en het printmechanisme te verplaatsen. De verwachting is dat dit over een paar jaar zal gebeuren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.