De NOW 2.0; aanvullende voorwaarden, wel of geen verval ontslagboete?

25 mei 2020 10:08

De NOW 2.0; aanvullende voorwaarden, wel of geen verval ontslagboete?

Het kabinet heeft aangekondigd de huidige NOW-regeling te verlengen. Voor sommige ondernemingen zal deze verlenging voldoende lucht bieden om de coronacrisis te overleven zonder reorganisatie of gedwongen ontslagen. De realiteit is echter dat dit niet voor alle ondernemingen zal gelden. Het kabinet houdt hier nu ook rekening mee. Hoewel er aanvullende voorwaarden zullen gelden voor een beroep op de NOW 2.0, komt de huidige ‘ontslagboete’  te vervallen. Wel wordt er een anti-misbruikbepaling geïntroduceerd, zo werd deze donderdagochtend 28 mei bekend.

WAT HOUDT DE NOW 2.0 IN?

De NOW 2.0 is grotendeels een voortzetting van de NOW 1.0. De verlengde NOW staat open voor nieuwe aanvragers en voor ondernemingen die al gebruik maken van de huidige NOW.

Er moet nog steeds sprake zijn van een omzetverlies van minimaal 20% over een driemaandsperiode. Hierbij kan gekozen worden voor een driemaandsperiode vanaf 1 juni, 1 juli of 1 augustus. Indien gebruik is gemaakt van de NOW 1.0, moet de omzetperiode aansluiten op de eerder gekozen omzetperiode.

De hoogte van de subsidie is opnieuw 90% van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies. De referentiemaand voor de loonsom wordt maart 2020. Het kabinet was voornemens om de NOW te verlengen met drie maanden, maar na overleg met de vakbonden werd vandaag duidelijk dat de verlenging waarschijnlijk voor vier maanden geldt. Dit zou betekenen dat de tegemoetkoming in de loonkosten ziet op de maanden juni, juli, augustus en oktober 2020. Daarmee wordt (nog steeds) aangesloten op de periode maart t/m mei van de NOW 1.0. De forfaitaire opslag voor werkgevers wordt verhoogd van 30% naar 40%.

Er is veel te doen geweest om de ‘ontslagboete’. Het lijkt er nu op dat  de huidige ‘ontslagboete’ van 150% alsnog wordt teruggebracht naar 100%. Dit betekent dat ondernemingen niet meer extra worden ‘bestraft’ indien zij via het UWV ontslag (moeten) aanvragen. Let wel, het effect van deze maatregel op de subsidie is nog steeds groot. Het indienen van ontslagaanvragen in de desbetreffende periode blijft dus zorgen voor een forse verlaging van de subsidie.

Daarnaast wordt er een ‘ontslagboete-light’ of een ‘anti-misbruikbepaling’ opgenomen ter hoogte van 5% van de totaal ontvangen loonsubsidie voor ondernemingen die, naar het nu laat aanzien, tenminste 20 medewerkers ontslaan zonder daarover een akkoord te hebben met de vakbonden. Hoe deze 5%-boete er in detail uitziet en of deze anti-misbruikbepaling zich beperkt tot ontslagen via het UWV, is op het moment van schrijven nog niet duidelijk.

Onveranderd blijft dat ook een daling van de loonsom in juni t/m augustus (of oktober) ten opzichte van maart  nog steeds zorgt voor een daling van de subsidie.

Een extra voorwaarde onder de NOW 2.0 is dat een onderneming geen dividend of bonussen mag uitkeren aan het bestuur of de directie en/of geen eigen aandelen inkopen. Deze voorwaarde geldt voor ondernemingen waarvoor de NOW een accountantsverklaring vereist (bij een voorschot van minimaal € 100.000,- of een definitieve subsidie van minimaal € 125.000,-). Tot slot wordt van de werkgever een inspanningsverplichting verwacht om te werknemer te stimuleren om aan bij- of omscholing te doen. Hiervoor komt nog een crisispakket: ‘NL leert door’.

De aanvraag voor de NOW 2.0 kan naar verwachting vanaf 6 juli a.s. worden gedaan.

ADVIES: NU VOORSORTEREN OP PERIODE NA NOW 2.0.

De NOW 1.0 werd in maart gepresenteerd als een echt tijdelijk opvangnet totdat alles weer ‘normaal’ zou worden. De gedachte was dat gezonde bedrijven de coronacrisis wel zouden overleven met deze loonkostensubsidie.

De boodschap van het kabinet is nu duidelijk anders: de economie van straks is niet meer die van voor corona. De coronacrisis heeft voor iedere onderneming andere gevolgen. Waar de ene onderneming zich moeiteloos kan aanpassen aan de anderhalve-meter economie, is dat voor andere ondernemingen bijna onmogelijk. Waar het in sommige branches juist drukker is dan ooit, hebben andere sectoren te maken met complete en langdurige vraaguitval.

De kans dat de NOW 2.0 wordt opgevolgd door een NOW 3.0 lijkt niet groot. Er bestaan nog andere financiële steunpakketten, maar waarschijnlijk is dat ondernemingen na de NOW 2.0 weer grotendeels op eigen benen moeten staan.

De boodschap is helder: u zult uw onderneming nu al moeten voorbereiden op de periode na de NOW 2.0. Het laten vervallen van de 50% ontslagboete kan daarbij helpen, maar let wel: alle arbeidsrechtelijke regels omtrent reorganisaties blijven gewoon bestaan. De ondernemingsraad zal om advies gevraagd moeten worden en ook de Wet Melding Collectief Ontslag blijft van toepassing. Veel voorbereidend werk kan nu al gedaan worden.

Ondernemingen doen er daarom verstandig aan nu al voor te sorteren op de periode na de NOW 2.0. en tijdig te werken aan de continuïteit van de onderneming.

MEER INFORMATIE

De arbeidsrechtspecialisten van DVDW verzorgen vandaag (28 mei 2020) om 16:00 een webinar over de NOW 2.0. Inschrijven kan eenvoudig en kosteloos via deze link. Zij zullen daarbij ook de laatste ontwikkelingen van de NOW bespreken. U kunt het webinar ook op een later moment terugkijken.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met de arbeidsrechtspecialisten van DVDW Advocaten:

Rob Simons                                     Mark Putting

r.simons@dvdw.nl                                         putting@dvdw.nl

06-46643095                                                  06-11772705

Kantoren in Den Haag (070-3547054) en Rotterdam (010-4400500)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.