'Verzekerd' voor een euro per dag

21 april 2021 09:41

'Verzekerd' voor een euro per dag

‘Samen sta je sterk’. ZZP’ers moeten dat gezegde ter harte nemen.

Alleen blijkt het afsluiten van een AOV voor veel kleine ondernemers te duur, terwijl ze samen wél een alternatief voor de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van de grond kunnen krijgen. Dat bewijst het succes van SharePeople. Sinds de oprichting in 2017 groeide het aantal leden gestaag, toen kwam corona. Wat een struikelblok had kunnen zijn, werd een stapsteen. Het principe van de onderlinge blijkt zelfs bestand tegen een pandemie.

In Den Haag zijn de politici al jaren aan het bakkeleien over een verplichte AOV voor ZZP’ers en de grote verzekeraars krijgen geen voet aan de grond in deze nochtans zeer grote groep. De polissen zijn te duur, de lettertjes in het contract te klein. Er bestaat echter een tussenweg en dat is die van de onderlinge. Individuele ondernemers kunnen elkaar financieel ondersteunen, het ziekteverzuim onder deze groep ligt steevast zeer laag (zo’n één procent). Als er voldoende leden zijn en als de overhead weinig kost is een onderlinge voor zelfstandigen een haalbare kaart, dat werd SharePeople.

Crowdsurance

De coöperatie SharePeople kon alleen ontstaan dankzij fintech. Zonder de huidige internettechnologie zou een concept als dat van SharePeople onmogelijk zijn. Er zou teveel arbeidskracht aan te pas komen (die het te duur zou maken) en het zou niet transparant kunnen zijn.  Zoals boekhoudpakketten tegenwoordig via het internet gekoppeld kunnen worden aan je bankrekening, zo kan dat ook met de onderlinge tegen arbeidsongeschiktheid worden gedaan. De deelnemer in deze onderlinge doet vanaf zijn eigen bankrekening rechtstreeks donaties aan een zieke. De software die deze duizenden betalingen per maand regelt vormt het kloppend hart van deze eigentijdse manier van verzekeren, ofwel crowdsurance. Daarvoor werkt SharePeople intensief samen met fintech bedrijven als PayAut en Mollie Payments.

Efficiënter dan verzekeren

Directeur Cosmas Blaauw zegt: “In een onderlinge hoeft die premie helemaal niet zo hoog te zijn. In de eerste plaats omdat crowdsurance veel efficiënter is dan verzekeren. En op de tweede plaats omdat uitgerekend zelfstandigen zonder personeel zelden ziek zijn. Dat verlaagt het risico op schade spectaculair. Wij zeggen: een griepje betaal je zelf. Iedere ondernemer is in staat de eerste twee maanden zelf op te vangen. Maar daarna krijg je met SharePeople twee jaar lang donaties ter hoogte van het door jou zelf ingestelde bedrag.”

Sinds de oprichting medio 2017 groeide SharePeople aanvankelijk met tientallen, daarna met honderden leden per maand. Onderhand zijn het er meer dan vijfduizend, wat deze onderlinge tot een van de meest succesvolle in zijn soort maakt. De eerste investeerder in SharePeople, Startupbootcamp, trok zich na vier jaar  terug en verkocht de aandelen aan de leden, die er een coöperatie van maakten. Er zijn inmiddels meer dan 500 coöperatieleden die samen 100% eigenaar zijn.

Bestand tegen een pandemie

Vorig jaar legde een coronavirus de maatschappij lam. Tienduizenden mensen belandden in het ziekenhuis en ook ondernemers waren natuurlijk niet immuun voor Covid-19. We horen dagelijks over de druk op ons zorgsysteem, maar hoe ondraaglijk groot werd die op het solidariteitsprincipe van SharePeople?

“We hebben ons bij het begin van de pandemie inderdaad afgevraagd; wat als we allemaal tegelijk ziek worden?” geeft Cosmas Blaauw toe. “Dat had kunnen betekenen dat ons ziektepercentage van 1 naar 3,6% zou stijgen, ruim een verdubbeling. Maar net zo min als de hele Nederlandse bevolking op hetzelfde moment besmet raakte, kregen al onze deelnemers COVID.  Ons systeem is berekend op 6%, maar dat maximum is nooit gehaald. Na piekperiodes in april en aan het eind van 2020 (door Corona en uitgestelde zorg/operaties) zagen we het percentage weer dalen tot 1,4%.”

Als corona iets heeft bewezen, is het dat aansluiting bij SharePeople zinvol is en het systeem erachter robuust. “Natuurlijk zagen we het voorbije jaar sommige van onze ZZP’ers in financieel zwaar weer terechtkomen, maar dat was vanwege de lockdowns, niet vanwege ziekte. Bewaar je spaargeld om een economisch moeilijke periode door te komen, maar eet het niet op als je wegens ziekte niet kunt werken, dat is onze boodschap. Voor amper 1 euro per dag 'verzeker' je je op dat vlak. Dat is een geringe prijs voor financiële zekerheid én een flink stuk gemoedsrust.”

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.