Oude IT-apparatuur opruimen kan milieuvriendelijk én veilig

16 juli 2021 14:13

Oude IT-apparatuur opruimen kan milieuvriendelijk én veilig

Wanneer een organisatie overgaat op nieuwe ICT-apparatuur ontbreekt er vaak een deugdelijk plan wat er met de overtollige apparatuur moet gebeuren. Bij nogal wat bedrijven staat oude en afgeschreven IT-apparatuur dan ook te verstoffen en onnodig ruimte in te nemen. Deze spullen wordt dan wel niet meer gebruikt maar dus ook niet opgeruimd.

Een belangrijke redenen om dat niet te doen is dat de oude harde schijven of andere informatiedragers nog vol staan met gevoelige informatie die uiteraard niet in verkeerde handen dient te komen of op straat mag komen te liggen. Ook realiseert men zich vaak niet dat oude IT-apparatuur nog een aanzienlijke restwaarde kan vertegenwoordigen. Deze is uiteraard wel afhankelijk van de leeftijd, het merk en de technische staat van de computers, tablets, servers, laptops of andere IT-apparaten. Al met al is er bij veel organisaties sprake van een gemiste kans op dit gebied.

MVO

Met de opmars van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in het bedrijfsleven komt er wel steeds meer aandacht voor het recyclen van oude IT-apparatuur. Een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in IT-recycling is CTC IT Solutions. Dit bedrijf recyclet sinds 2005 afgeschreven ICT-apparatuur op een zorgvuldige en milieuverantwoorde wijze. Het doel is om nog werkende apparatuur of onderdelen daarvan zo veel mogelijk een tweede leven te geven.

100% dataverwijdering

Allereerst wordt de waarde van de door de onderneming afgeschreven apparatuur bepaald aan de hand van een aantal factoren. Wanneer de oude apparatuur inderdaad nog restwaarde heeft, en dat is vaak het geval, koopt CTC IT-Solutions deze op. De apparatuur wordt bij de betrokken organisatie opgehaald met eigen vervoer en vervolgens meegenomen naar het goed uitgeruste en beveiligde servicecenter van CTC in Nieuwegein. Na zorgvuldige registratie van de binnengekomen apparatuur worden alle data voor 100% verwijderd of worden de informatiedragers, zoals harde schijven, usb-sticks en tapes maar ook smartphones en pda’s, vernietigd.

CTC heeft in haar servicecenter de beschikking over een eigen, zeer krachtige shredder. Het restafval wordt vervolgens ook weer milieuverantwoord afgevoerd. Alle activiteiten worden uitgevoerd door middel van methodes die voldoen aan de hoogste veiligheidstandaarden. Daarna krijgt de klant een uitgebreide rapportage en een officieel dataverwijderingscertificaat.

Grondstoffen

Wanneer er geen sprake is van restwaarde dan worden de afzonderlijke onderdelen verwijderd en opnieuw gebruikt. Als dat niet lukt, worden zoveel mogelijk grondstoffen als koper, ijzer, goud en zilver uit de apparatuur teruggewonnen.

ICT-apparatuur die aan het einde van de levensduur is gekomen, wordt ontmanteld en afgevoerd. De wet- en regelgeving van de Rijksoverheid wordt hierin gevolgd. De aanleverende partij ontvangt daarna een officieel bewijs van verwerking.

Kortom, er is voor organisaties anno 2021 geen goede reden meer om niets met de afgeschreven IT-apparatuur te doen. Een bedrijf als CTC IT-Solutions bewijst dat dagelijks.

Tekst: Peter van den Boom

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.