Hoe start je in deze tijd een eigen bedrijf of bv?

15 mei 2020 12:42

Hoe start je in deze tijd een eigen bedrijf of bv?

In Nederland zijn een groot aantal zelfstandig ondernemers actief. In de nasleep van de financiële crisis van 2008-2009 en de daaropvolgende ontslaggolf, besloot een aanzienlijk deel van de werkgerechtigden aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer. In de laatste jaren lijkt dat aantal in volumes alleen maar te groeien, zo blijkt uit cijfers van de KvK. Ook het aantal nieuwe bedrijven dat wordt opgericht groeit al jaren. Vraag is: hoe start je, misschien juist in deze tijd van onzekerheid, een eigen bedrijf of bv?

Is dit het juiste moment om te starten?

Men heeft het wel eens over de ‘7 magere jaren, 7 vette jaren’. In tijden van economische voorspoed lijkt het risico om als zelfstandig ondernemer te starten minder groot. Men ziet kansen in de markt, en wil deze direct benutten. Na economische groei komt echter onmiskenbaar een periode van economische stagnatie of zelfs krimp. En gezien de perikelen rondom het coronavirus, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China én de gevolgen van de Brexit rijst de vraag: is dit het juiste moment om je eigen bedrijf of bv te starten?

Kort antwoord is: geen idee. Wil je een bedrijf starten, dan heb je nou eenmaal te maken met een bepaalde mate van ondernemersrisico. Starten vanuit een stevige basis kan ervoor zorgen dat het opstarten van een bedrijf efficiënter gaat. Denk aan een uitgedacht strategisch ondernemingsplan, een sterke website en onderscheidend vermogen ten opzichte van je toekomstige concurrenten. Derhalve moet je jezelf ook verdiepen in zaken waar je vermoedelijk geen of weinig affiniteit mee hebt, om zodoende je startende onderneming meer zekerheid te bieden. Staat de basis, dan is ondernemen altijd de moeite waard.

Nog geen rem op aantal nieuwe bedrijven

Hoewel de huidige periode niet ideaal lijkt voor het opstarten van een bedrijf, zien we dit nog niet terug in de laatste cijfers. Het aantal geregistreerde nieuwe bedrijven in het eerste kwartaal van 2020 stabiliseert ten opzichte van 2019, en ook het aantal bedrijven dat stopt blijft min of meer gelijk. Wel nam het aantal faillissementen iets toe met 3%, maar dat hoeft geen reden te zijn voor twijfel of paniek. Ook in de afgelopen jaren van economische groei hebben zich kwartalen voorgedaan waarbij het aantal aangevraagde faillissementen iets toenam ten opzichte van het jaar ervoor. En waar andere bedrijven omvallen, zien nieuwe bedrijven hun kans schoon.

Welke rechtsvormen bieden de meeste zekerheid?

Start je een eigen bedrijf, dan heb je als ondernemer keuze uit verschillende rechtsvormen: nv, bv, vof en eenmanszaak. Iedere rechtsvorm heeft haar eigen voor- en nadelen. Binnen een eenmanszaak is er bijvoorbeeld één persoon die het ondernemersrisico draagt, waar hij of zij het eigen vermogen heeft ingebracht en verantwoordelijk is voor eventuele schulden. Er gelden echter weinig regels en het succes is vaak afhankelijk van één persoon, hetgeen voor veel beginnende ondernemers aantrekkelijk is. Een vof (vennootschap onder firma) ga je in tegenstelling tot een eenmanszaak met meerdere ‘vennoten’ aan, en er is (vrijwel) geen startkapitaal vereist. Wel zijn alle vennoten persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de aangegane verbintenissen.

Een bv oprichten is een andere veel gekozen rechtsvorm. Het voordeel van deze rechtsvorm is met name te vinden in de winst die lager belast is. Binnen een besloten vennootschap is sprake van beperkte aansprakelijkheid, nieuwe investeerders kunnen zich via aandelen inkopen bij de bv en het verplicht startkapitaal is slechts 1 eurocent. Bij het opstarten van een bv, evenals bij een nv, komen echter wel de nodige juridische en fiscale kwesties aan bod. Ondernemers die op deze gebieden over onvoldoende kennis beschikken, wordt dan ook aangeraden zich te laten adviseren.

Ondernemingsplan met financiële onderbouwing rond, en nu?

Als ondernemer wil je het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Het ondernemingsplan is afgerond, en hierin heb je een reëel toekomstbeeld geschetst voor het opstarten van je eigen bedrijf. Je kent de markt, concurrentie en het budget dat je nodig denkt te hebben. Nu de financiële onderbouwing met twee of meer aandeelhouders in kannen en kruiken is, is het tijd voor de volgende stap: de Kamer van Koophandel. Een eigen bedrijf inschrijven bij de KvK is één van de mooiste momenten rondom de lancering en eerste fase. Jij bent overtuigd van je product, dienst en merk. Tijd om echt van start te gaan. Bij de KvK presenteer je jouw plannen met passie en daadkracht.

Juist nu succesvol een bedrijf starten of bv oprichten

Crisistijd of niet, ondernemers willen hun idee voor een eigen bedrijf in de praktijk brengen. Een economische crisis hoeft derhalve geen rol te spelen in het al dan niet succesvol worden van een onderneming. Ook tijdens de vorige crisis, die van 2008, werden bedrijven operationeel die tot op de dag van vandaag groeien of een stabiele positie in de markt hebben veroverd. Denk aan Groupon (2008), Uber (2009) en zelfs WhatsApp (2009). Ondernemen is risico nemen, en mogelijk levert dat in deze tijden de beste resultaten op. De nieuwe standaard, oftewel het ‘nieuwe normaal’, zorgt weer voor nieuwe kansen in markten die juist nu floreren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.