Focus op de eigen werkomgeving

3 augustus 2020 12:18

Focus op de eigen werkomgeving

Hou je organisatie op het juiste spoor

Het is voor werkgevers erg belangrijk aandacht te schenken aan loopbaanbegeleiding, opleiding en vitaliteit van de werknemers. Dit zal leiden tot fittere en tevreden medewerkers. Maar ook tot een lagere werkdrukbeleving en minder instroom in de WIA. Bovendien laten medewerkers die goed in hun vel steken ook meer werkplezier zien, zullen zij zich minder vaak (zonder reden) afwezig melden en zijn zij een stuk innovatiever. Dit klinkt interessant als u een werkgever bent. De stappen die je moet zetten zijn gemakkelijker dan je denkt.

Voorkomen beter dan genezen

Het voorkomen van lang of blijvend verzuim strekt verder dan het enkel naleven van wettelijke verplichtingen. Het begint bij gezond leven en fit zijn voor het werk dat je doet. Een veilige omgeving is daarvoor een belangrijk ingrediënt. Het is essentieel dat werknemers niet alleen fysiek maar ook geestelijk fit zijn. Dat wil zeggen dat ze weten dat ze over de vaardigheden beschikken die nodig zijn voor de job. Zowel nu, als in de toekomst.

Het creëren en waarborgen van een gezonde werkomgeving

Het creëren van een gezonde organisatie gaat hand in hand met werken aan de de duurzame inzetbaarheid van je werknemers. De vraag is op welke thema’s je inzet. Daarbij speelt mee de vraag welke behoefte je werknemers hebben, maar ook de vraag hoe je de investering terug verdient.

In kaart brengen risico’s

Iedere organisatie is anders. Daarom verschilt het per organisaties welke acties bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Het is belangrijk een nulmeting te doen om de risico’s aan het licht te brengen die in jouw organisatie tot verminderde inzetbaarheid leiden. Deze nulmeting vormt het uitgangspunt bij het maken van een actieplan.

Gerichte actie

De basis van het plan dat de duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie vergroot, wordt gevormd door acties gericht op gezondheid en vitaliteit. Het gaat daarbij onder meer om het ontwikkelen van nieuwe competenties die bijdragen aan de wendbaarheid van jouw organisatie. De acties moeten echter wel, om te slagen en duurzame inzetbaarheid te waarborgen, draagvlak hebben bij zowel de medewerkers als de leidinggevenden.

Verzuimbeleid dat duurzame inzetbaarheid verzekert

Een actieplan is niets waard zonder een implementatieplan met daaraan gekoppelde subdoelstellingen. Dit vormt namelijk de basis van waaruit je constant kunt blijven werken aan de gezondheid van de organisatie. Minder verzuim leidt tot meer kennis, sterkere competenties een hogere productiviteit en – niet onbelangrijk – meer plezier in het werk.

Gelijk aan de slag

De vitaliteitsadviseurs van Outplacement bureau RondomWerk staan altijd voor je klaar. Zij helpen je graag om jouw organisatie de eerste stap te zetten op het goede spoor te blijven. Neem vandaag nog contact op!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.