Wat te doen bij een arbeidsconflict?

21 februari 2020 09:33

Wat te doen bij een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict is natuurlijk altijd onaangenaam. Het heeft een negatieve impact op de sfeer op het werk en zorgt daarnaast ook nog eens voor flink wat stress. In eerste instantie probeer je het conflict natuurlijk samen op te lossen, maar wat doe je als het niet lukt? Ga je direct over op het ontslag van de medewerker? We vertellen je graag welke stappen je kunt doorlopen wanneer er sprake is van een conflict.

1. Schakel hulp in

Wanneer je eerder samen al geprobeerd hebt om het conflict op te lossen maar dit niet tot resultaten heeft geleid, is het verstandig om te beginnen met het inschakelen van professionele hulp. Afhankelijk van de kern van het conflict kun je bijvoorbeeld denken aan een letselschade advocaat in Amsterdam of arbeidsrecht advocaat die je trouwens ook online al van handige informatie voorziet. Het voordeel van het inschakelen van een specialist op het gebied van de kern van het conflict is dat deze je direct van de nodige adviezen kan voorzien, voordat je verdere stappen neemt of gesprekken aangaat.

2. Ga in gesprek

Nu dat je wat informatie ingewonnen hebt is het tijd om met je werknemer (of werkgever) aan tafel te gaan zitten. Op deze manier kun je middels een gesprek samen tot de kern van het probleem komen. Wat is de basis van het conflict, wat zijn de oorzaken ervan en wat kun je eventueel samen doen om het op te lossen? Mocht je samen tot een oplossing komen, dan kun je deze afspraken direct schriftelijk vastleggen.

3. Schakel een mediator in

Kom je samen niet tot een oplossing? Dan kun je de overweging maken om een mediator in te schakelen. Wanneer de arbeidsrelatie niet lekker loopt kan het namelijk moeilijk zijn om constructief in gesprek te gaan om tot oplossingen te komen. Een mediator is de juiste onafhankelijke partij die dit soort gesprekken kan begeleiden. Op deze manier is het alsnog mogelijk om samen een oplossing te vinden voor het conflict.

4. Het werk voortzetten

Of je nu als werkgever of werknemer in het conflict staat, zorg ervoor dat het werk op normale manier voortgezet kan worden zonder dat er teveel stress ervaren wordt. Een ziekmelding kan namelijk alleen geaccepteerd worden wanneer er ook daadwerkelijk sprake is van ziekte. Is dit niet het geval, dan kan de foutieve ziekmelding leiden tot ontslag. Ze alles op alles om de werksfeer zo aangenaam mogelijk te maken zodat het arbeidsconflict niet de boventoon voert gedurende de normale gang van zaken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.