Gepubliceerd op 10 oktober 2019

Tips voor het starten van je eigen horecagelegenheid

Droom jij er al jaren van om je eigen café, restaurant of bar te beginnen? En heb je nu eindelijk besloten om van deze droom werkelijkheid te maken? Dat is heel leuk, maar ook best spannend. Het is namelijk niet niks om je eigen horecagelegenheid te openen. Daarom geven we je in deze blog een paar tips die je vast en zeker kunt gebruiken als je jouw eigen horecagelegenheid gaat starten.

Juiste locatie

De locatie van je horecagelegenheid is ontzettend belangrijk. Natuurlijk wil je het liefst op een drukbezochte plek zitten waar de hele dag mensen langs lopen. Zeker in het begin is het handig als mensen je horecazaak makkelijk kunnen vinden, omdat mensen nog niet weten dat jouw nieuwe horecagelegenheid bestaat. Maar helaas hangt er meestal een flink prijskaartje aan een goede locatie. De goedkope locaties zijn meestal niet de beste locaties, ver buiten het centrum. Daarom is het belangrijk om een tussenweg te vinden tussen locatie en prijs. Als je de perfecte plek hebt gevonden, moet je ook goed kijken in het bestemmingsplan en uitzoeken of er alcohol mag worden geschonken.

Goede apparatuur en meubilair

Goede horeca apparatuur is ontzettend belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je personeel fijn en productief kan werken, en dat er voldoende kan worden gemaakt. Zorg dus voor horeca apparatuur met genoeg capaciteit. Ook als het druk is, ontstaan er dan geen problemen in de keuken. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je de apparatuur makkelijk kunt schoonmaken. Ook op het meubilair mag niet worden bezuinigd. Als je klanten niet comfortabel kunnen zitten, zullen ze namelijk snel weer weg zijn en misschien wel niet meer terugkeren.

Geschikt personeel

Ook goed personeel kan veel bijdragen aan je horecagelegenheid. Het personeel zorgt namelijk voor het eten, spreekt met je klanten en zorgt ervoor dat zij tevreden naar huis gaan. Investeer daarom in goed en geschikt personeel wat goed tegen drukte kan en stressbestendig is.

Vergeet de vergunningen niet

Als je een horecazaak start, krijg je te maken met een heleboel vergunningen. De omgevingsvergunning, voorschriften voor milieubeheer, een exploitatievergunning, voorschriften voor hygiëne, drank- en horecavergunning, terrasvergunning en muziekrechten. Ook moet je denken aan het beperken van bedrijfsrisico’s.

Goede marketing

Door middel van goede marketing kun je ervoor zorgen dat klanten weten dat je bestaat en je kunnen vinden. Zorg dus voor een huisstijl en pas de marketing aan op je doelgroep. Adverteer bijvoorbeeld in lokale bladen en doe aan online marketing. Ook social media kan een heel handig kanaal zijn voor een horecagelegenheid. Begin al met je marketing voordat je horecazaak wordt geopend, zodat mensen al op de hoogte zijn van je bestaan.