Hoe Google zijn personeel aan de groente kreeg

26 november 2020 09:57

Hoe Google zijn personeel aan de groente kreeg

Google is één van de grootste techreuzen ter wereld. Bij het bedrijf werken 85.000 mensen en Google heeft er belang bij dat de medewerkers in optimale gezondheid verkeren. Niet alleen om ziekteverzuim terug te dringen maar ook om de productiviteit op te schroeven. Hoe Google dat doet lees je hier.

Gratis eten

Het feit dat de medewerkers gratis kunnen eten op de campussen van Google is misschien wel het meest opvallende. En dan hebben we het niet alleen over een gezonde lunch, je kunt er ook gratis ontbijten en ook het avondeten is geheel gratis. Wil je dit concept in Nederland kopiëren dan moet je er wel rekening mee houden dat dit fiscale gevolgen heeft voor de medewerkers die gebruiken maken van het gratis eten.

Goed bereid

Wil je mensen meer groente laten eten dan is bereiding alles. En daarbij gaan ze heel ver bij Google. De beste chefs worden ingehuurd voor het bereiden van de maaltijden. Daarnaast is keuze van belang. De medewerkers kunnen uit tal van gerechten uit verschillende keukens kiezen. Zelfs voor de meest kieskeurige eters is er iedere dag wel wat van hun gading te vinden.

Gezonde medewerkers zijn gelukkige medewerkers

Het idee om gezond en gratis eten aan te bieden was ontstaan uit de behoefte om de medewerkers tevreden te houden en aan het bedrijf te binden. Ondertussen is het aanbieden van eten uitgegroeid naar iets wat de medewerkers gelukkiger en gezonder moet maken.

Er zit bij Google een hoop wetenschap achter hoe je mensen gezondere keuzes kan laten maken. Het gaat daarbij niet alleen om het voedsel maar vooral ook de manier waarop het gepresenteerd wordt. Tactieken die Google hanteert om mensen zo gezond mogelijk te laten eten zijn ook het kleiner maken van de vleesporties en het kleiner maken van de desserts. Eten wordt dusdanig opgesteld dat het makkelijker is om water te pakken in plaats van frisdrank. Of om fruit te pakken in plaats van een zakje M&M’s om maar wat te noemen. Overal is over nagedacht. Het doel is altijd om de gezonde keuze makkelijk te maken terwijl de ongezonde keuzes lastig wordt gemaakt.

Niet teveel calorieën

De borden die Google gebruikt zijn 10 inch in doorsnee terwijl standaard borden 12 inch in doorsnee zijn. Dit is een handige psychologische truc om mensen minder te laten eten die echt werkt. Onze hersenen zijn helemaal ingesteld op het leeg eten van één bord met eten, hoeveel calorieën dat bord bevat daar staan we niet eens bij stil. En we zullen niet snel stoppen met eten als we genoeg hebben en er nog eten op het bord ligt. Cultureel hebben we meegekregen dat het onbeleefd is om eten te laten liggen, dat is verspilling van eten.

Het voorkomen dat mensen teveel eten is natuurlijk belangrijk om overgewicht te voorkomen. En overgewicht is echt iets wat Google liever niet ziet onder het personeel. Overgewicht wordt in verband gebracht met hogere risico’s op chronische ziekten en een teruggang in cognitieve prestaties. En Google wil uiteindelijk dat haar personeel optimaal presteert. Binnen het bedrijf draait alles om efficiëntie, wat ook terug te zien is in de datacenters van Google.

Groente

Groente zijn een erg belangrijk voedingsmiddel en bij veel mensen niet echt het voorkeurs voedingsmiddel. Biologisch gezien hebben we een voorkeur voor suikerrijk of vetrijk voedsel. Dit omdat we evolutionair gezien calorierijke voeding nodig hadden om te overleven. Tegenwoordig is het helemaal niet meer nodig om suikerrijk of vetrijk te eten, we hebben 24 uur per dag en 7 dagen per week toegang tot voedsel. Maar deze biologische drang naar calorierijk voedsel is nog steeds wat ons drijft.

Groente zijn calorie-, koolhydraat- en vetarm. Dit terwijl groenten wel vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zitten. Met groenten kan je het lichaam daadwerkelijk voeden terwijl veel voedingsmiddelen juist veel lege calorieën bevatten. Zo spreken we bij snoep, koek en snacks over lege calorieën; ze leveren wel veel energie maar nauwelijks vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Groenten zijn rijk aan voedingsvezels en deze spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. Het type vezels in groenten zijn het type vezels die nodig zijn voor een gezond microbioom. De goede bacteriën in de dikke darm leven van dit type vezels. Bij een gebrek aan vezels wordt het aandeel goede bacteriën in de darmen lager en kunnen de slechte bacteriën, virussen en gisten gaan overwoekeren. Dit heeft effect op de gehele gezondheid en het gevoel van welbevinden.

Het mooie van groenten is dat je er vrijwel onbeperkt van kunt eten, dankzij de het feit dat ze weinig calorieën bevatten. De voedingsvezels zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt waardoor je niet gaat overeten en lange tijd weer door kan.

Iedere soort groente bevat weer zijn eigen unieke mix van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen en dat weten ze bij Google maar al te goed. Gerechten worden opgebouwd uit meerdere soorten groenten en er wordt veel gevarieerd in het aanbod. Zo zijn ze er zeker van dat iedereen alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. In de eetgelegenheden van Google moet je altijd eerst je groentes kiezen zodat je weinig plek op je bord over hebt tegen de tijd dat je bij de ongezondere voedingsmiddelen bent.

Opgedane kennis

Van de kennis die Google hierbij opdoet kan ook in andere sectoren geprofiteerd worden. Zo kunnen aan de hand van deze kennis schoolkantines anders worden ingericht bijvoorbeeld.

Gezond keuzes leren maken is iets wat je het beste al op jonge leeftijd kan aanleren, zeker in een land zoals de VS waar 60% van de bevolking kampt met overgewicht en obesitas.

Over de auteur

MSc Oscar Helm is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur. Hij is o.a. bekend van RTL4, Linda, VIVA, Telegraaf, Vriendin, Nouveau en Santé en winnaar van Website van het Jaar 2020 in de categorie 'Wellbeing & Fitness'.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.