Het belang van een veilige werksfeer

19 augustus 2019 13:20

Het belang van een veilige werksfeer

Hier is iedereen het wel over eens. Het belang van een veilige werksfeer is belangrijk. De Arbowet verplicht alle werkgevers om een veilige werkomgeving te bieden voor hun werknemers. Maar hoe creëer je die veiligheid? Als we het hebben over fysieke veiligheid is het van belang om voor de werknemers een Risico Inventarisatie te (laten) doen. Zodoende weet iedereen wat de aandachtspunten zijn. Waar liggen de risico’s voor mijn mensen en hoe kunnen wij die minimaliseren.

Belangrijk is dat je als werkgever de regelgeving en besluiten van de Arbowet kent en op basis hiervan een veiligheidsbeleid opzet. Je zet dus op papier hoe je werknemers de werkzaamheden moeten doen om risico’s te voorkomen.

Werken op hoogte

Mensen die werken op hoogte lopen duidelijke valrisico’s die gereduceerd moeten worden oftewel het toepassen van valbeveiliging. Te denken valt aan werknemers die onderhoud, schilderwerk en reiniging bij hoge gebouwen verrichten. Het gebruik van arbeidsmiddelen voor werken op hoogte is aan strenge eisen gebonden zoals ladders, steigers en trappen. Deze eisen worden vanaf 3,0 meter hoogte werken wettelijk verplicht. Aan wat voor beveiliging moeten we dan denken? Afhankelijk van de werksituatie wordt er onderscheid gemaakt tussen permanente en mobiele valbeveiliging. Permanente valbeveiliging is altijd aanwezig tijdens het werk zoals leeflijnsystemen, ankersystemen en kooiladders. Bij mobiele valbeveiliging betreft het persoonlijke beschermingsmiddelen.

Kooiladders worden gebruikt als permanente toegangstrap of als vluchtroute. Vanaf drie meter klimhoogte is de kooisectie verplicht. Kooiladderspecialist is, de naam zegt het al, autoriteit op het gebied van veilige werkomstandigheden bij werken op hoogte, met name op het gebied van kooiladders.

Voorkomen is beter dan genezen

De Arbowet verplicht valbeveiliging. Van belang is dat iedereen die werkt op hoogte ervan overtuigd is dat dit veilig moet gebeuren. Een valongeluk is snel gebeurd met vaak ernstige gevolgen. Voorkomen is beter dan genezen is een bekend gezegde. Door de juiste veiligheidsmaatregelen kan je problemen en ongelukken voorkomen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.