CNC-verspanen, de bewerkingstechniek van de toekomst

25 mei 2020 16:21

CNC-verspanen, de bewerkingstechniek van de toekomst

De metaalnijverheid zocht in het verleden wel vaker de lageloonlanden op. Toch kent de verspanende industrie in West-Europa heel wat potentieel, net omdat het eerder gaat om een hoogtechnologische industrie. Het houdt nauw verband met cloud computing, internet of things en smart industry.

De stoere machinebankwerker van weleer is niet meer

Wie in archieven duikt ziet gespierde armen en torso’s vol zweet. Dankzij de mechanisatie werd het allemaal arbeidsintensiever en zeker door de komst van CNC verspanen is dat het geval. Machines kunnen langdurig blijven draaien. Natuurlijk is bemanning nog steeds noodzakelijk, waardoor ook de CNC-verspaner zich nog steeds grotendeels moet bekommeren om logistieke taken zoals het beladen van de robotcel.

Experts zijn het er echter over eens dat de sector voor grote veranderingen staat. Robots en cobots nemen steeds vaker delen van het logistiek proces over en er zijn zelfs leveranciers die ze rechtstreeks aan hun ERP-systeem koppelen. Ook zelflerende robots die vrijwel automatisch kleinere series behandelen zijn niet meer ongewoon, zeker als slimme robots ook van elkaar leren.

3D-printen in de metaalsector

We doen het intussen al even maar eigenlijk staat 3D-printen nog in haar kinderschoenen. Metaal 3D printen wordt door een aantal Nederlandse bedrijven al toegepast, waarbij vaak nog enige nabewerking nodig is. Hier zien we dat verspanen steeds vaker een onderdeel vormt van een bredere productietechniek. Anderzijds zijn er ook nog heel wat uitdagingen voor de sector, vaak omdat het lastig is om gekwalificeerde werknemers te vinden. Opleiding en praktijk zijn al langer niet meer op elkaar afgestemd.

Internetplatforms

Internetplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo kennen we allemaal Uber of Booking.com waarmee je nog eenvoudiger taxidiensten kan afnemen of een hotelkamer boekt. Het gaat om oplossingen voor complexe markten, want wie kent nu echt alle hotels in Paramaribo of de telefoonnummers van Taxi’s in Berlijn. Ook bij verspaning zien we die tendens optreden. Het is een sector waarbij normaal veel communicatie nodig is met de fabrikant, bijvoorbeeld betreffende de productspecificaties, het ontwerp en de levertijd. Hierdoor is het vaak moeilijk om veel offertes te vergelijken terwijl de kosten alleen maar oplopen. Snel en meticuleus werk is hier een wereld van verschil.

Er zijn al verschillende platforms waarop honderden maakbedrijven zijn aangesloten en waarbij je gewoon even je CAD-files hoeft te uploaden. Niet alleen in landen als de Verenigde Staten, maar ook in eigen land. In Nederland gaat het dan over het online platform van 3D Hubs. Je hoeft er enkel even een CAD-file te uploaden en je krijgt meteen een offerte en gaat al na enkele minuten over tot de productie.

Onophoudelijke investeringen in de verspanende industrie

De snelle ontwikkeling van de verspanende industrie laat ook investeerders niet onberoerd. Zo investeerden grote bedrijven als BMW en General Electric al in de Amerikaanse start-up Xometry en haalde 3D Hubs vorig jaar nog 18 miljoen dollar op. Onder andere Arthur Kosten (oprichter van Booking.com) en Erik de Bruijn (oprichter van Ultimaker) investeerden in het bedrijf van Bram de Zwart. Met het kapitaal trok het in Amsterdam gevestigde manufacturingbedrijf naar de Amerikaanse markt. Want ook daar zien ze in dat er in de verspanende industrie toekomstmuziek weerklinkt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.