Zuurstof voor het bedrijfsleven

18 april 2017 16:08

Zuurstof voor het bedrijfsleven

Factoring maakt een snelle opmars. Vijf jaar geleden kende slechts een handvol ondernemers en zelfstandigen deze methode van voorfinanciering, inmiddels heeft ze een positie tussen krediet, crowdfunding en andere vormen van alternatieve financiering verworven. Het Rotterdamse FreelanceFactoring zette halverwege 2016 een nieuw label voor het mkb op, O2 Factoring. ‘O2’ werkt voor bedrijven met een jaaromzet vanaf een ton en richt zich voor klanten op de drie G’s: geld, groei en gemak.

Tijd voor tompouces op het kantoor van O2 Factoring aan het Oostplein. Een pas aangenomen accountmanager is vader geworden en trakteert. Twintigers en jonge dertigers verzamelen zich rond de bureaus in de open ruimte. Hippe tweewielers staan tegen het glas geparkeerd. Het tafereel doet denken aan de losse sfeer bij een fintech-bedrijf. “Dat zijn we in wezen ook”, vertelt directeur Wouk Witte, naar eigen zeggen met zijn 44 jaar ‘de oudste hier’, als hij is aangeschoven. “FreelanceFactoring, ons eerste bedrijf, is gebaseerd op efficiency. Het aanbrengen van facturen, verwerken van gegevens, uitbetalen van klanten, deze processen zijn gedigitaliseerd. Contact verloopt veelal via e-mail, telefoon of chat. Onze medewerkers hebben een hbo- en wo-achtergrond. Ze voelen zich thuis in een digitale omgeving, maar beschikken ook over het vermogen persoonlijk en gericht te communiceren.”Witte en zijn compagnons begonnen zo’n vijf jaar geleden op achterstand. Factoring, het voorfinancieren van facturen, was namelijk nagenoeg onbekend bij het mkb. Wie weleens van de methode had gehoord, was niet geheel vrij van vooroordelen. “De grootste misvatting is dat we zonder meer opdrachtgevers van klanten benaderen”, verheldert Witte. “Nee, wij nemen facturen aan, betalen onze klanten het afgesproken gedeelte binnen enkele dagen uit en wachten op betaling van de opdrachtgever. Pas als de termijn is verstreken, communiceren we met een opdrachtgever, maar niet zonder toestemming van onze klant. Het contact is prettig en zakelijk. Het komt zelfs voor dat debiteuren zeggen: factoring, goed idee, daar wil ik ook gebruik van maken. We begeven ons niet in potentiële wespennesten. Facturen waarvan de betalingstermijn allang is overschreden, komen niet voor onze service in aanmerking.”

Op zoek naar zekerheid

Het bedrijfsleven was in 2012 nog niet op de hoogte van de voordelen van factoring, maar FreelanceFactoring kreeg wél meteen de wind in de rug. Banken trokken zich steeds meer terug als kredietverlener voor het mkb en het aantal zzp’ers groeide gestaag. Twee omvangrijke groepen waren naarstig op zoek naar enige financiële zekerheid. Wouk Witte kon wat dat betreft uit zijn eerdere werkervaring als adviseur en detacheerder voor de financiële sector putten. “Zelfs interimmanagers met een stevig uurtarief klaagden over een stokkende cashflow. Ze hadden bijvoorbeeld twee maanden geen project gehad, gingen een maand aan de slag en moesten dan wachten op betaling. Gedurende een klein halfjaar kwam er niets binnen. Toen dacht ik: hoe moet dat dan voor zelfstandige ICT’ers, zorgverleners en bouwvakkers zijn?”Eén van de klanten van het eerste uur, een IT’er, klopte bij FreelanceFactoring aan om ingehuurde specialisten te kunnen betalen. De multinational waarvoor hij werkte, genereerde zoveel werk dat de inzet van extra krachten noodzakelijk was, maar deze collega’s wilden niet 45 dagen op hun geld wachten. “Hij legde de facturen voor zijn opdrachtgever bij ons neer en was binnen enkele dagen voldoende liquide om zijn medewerkers te betalen. Inmiddels staat hij aan het roer van een mooi middelgroot bedrijf.”

Kan niet bestaat niet

De trouwe klant maakt nog altijd van de factoring van de Rotterdammers gebruik, al is het in een andere hoedanigheid. FreelanceFactoring groeide met zijn klanten mee en richtte halverwege vorig jaar O2 Factoring op, een speciale tak voor bedrijven met een jaaromzet vanaf een ton. Het woord ‘freelance’ past klanten als het voornoemde IT-bedrijf niet meer, vindt Witte. “De top 20 van ondernemers voor wie we werken, hebben een jaaromzet tussen de drie ton en anderhalf miljoen euro. Zij zijn het zzp-schap allang ontstegen. De orde van grootte is anders dan bij de klanten van FreelanceFactoring. Wij willen de persoonlijke touch behouden, zelfs als het om contact per e-mail gaat, maar als je groeit, wordt dat steeds lastiger. Vandaar dat we een tweede label hebben opgezet en speciaal voor O2 Factoring een accountteam inrichten.”Een ander, weliswaar miniem, verschil met FreelanceFactoring is het percentage aan factoringkosten. Klanten van de eerstgenoemde betalen tussen de 3 en 5 procent van het factuurbedrag, de bedrijven die zakendoen met ‘O2’ rekenen gemiddeld 2 tot 5 procent af. Bedrijven die de gehele omzet laten factoren, betalen 1 à 2 procent van de omzet. Maar tussen al die percentages begeeft zich een keur aan alternatieven. “Factoring is maatwerk. Bedrijven die eenmalig een factuur willen laten voorfinancieren zijn welkom, alsmede ondernemers die alle debiteuren aan ons overdragen. Klanten kunnen ervoor kiezen om een deel van het factuurbedrag voor te laten schieten, waardoor de factorkosten lager zijn. Een andere mogelijkheid is het verlengen van de betaaltermijn. Wellicht wil een ondernemer een bedrag niet binnen drie dagen ontvangen, zoals wij aanbieden, maar vindt hij vijftig dagen prima. Er zijn zoveel vormen en smaken denkbaar. Kan niet bestaat niet.”

Aan- en uitknop

Op één punt verschillen FreelanceFactoring en O2 Factoring geenszins: de drie G’s, geld, groei en gemak. Bedrijven kunnen erop vertrouwen dat er binnen enkele dagen geld binnenkomt en krijgen zo de ruimte om te investeren en door te groeien. Ook de derde G, gemak, moet volgens Witte niet worden onderschat. “Niet iedereen heeft tijd en zin om het debiteurenbeheer op zich te nemen. Het vergt bepaalde communicatieve vaardigheden en het kost veel energie. Als wij factoren, dekken we ook meteen het faillissementsrisico voor de klant af. Hij is verzekerd van negentig procent van het factuurbedrag als zijn opdrachtgever failliet gaat. Standaard kredietverleners, zoals financiële instellingen, nemen dit risico uiteraard niet over. Klanten hebben een eigen digitale omgeving en kunnen onze dienstverlening letterlijk aan- en uitzetten. Wij zijn flexibel, binden mensen niet met contracten. Je ziet dat bijvoorbeeld zzp’ers die te maken hebben met seizoensinvloeden factoring tijdelijk gebruiken. Als ze een buffer hebben opgebouwd, stoppen ze weer even.”

Groeipotentieel

Naar verwachting blijft het aantal zelfstandigen de komende jaren toenemen en daarmee het groeipotentieel voor FreelanceFactoring en O2 Factoring. De online teller op de website van O2 Factoring geeft na de eerste twee maanden van 2017 al bijna 22000 voorgefinancierde facturen aan. Zo’n 375 facturen per dag, geen slechte score. “We willen op termijn verdubbelen in omzet”, geeft Witte aan. “Factoring heeft inmiddels een plek tussen de financieringsmethoden veroverd, dus die ambitie durf ik uit te spreken. Daarnaast zie ik een tweede vestiging, in Duitsland of Denemarken, gerund door lokale medewerkers, wel zitten.” «

O2 Factoring - FreelanceFactoring

www.O2factoring.nl

Tekst: Martin Neyt / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.