Gepubliceerd op 8 mei 2018

Wanneer is een boekhouder of accountant voor jou relevant?

Voor veel ondernemers maar ook particulieren is administratie een groot obstakel. Vaak bezitten deze ondernemers of particulieren over te weinig kennis of simpelweg te weinig tijd. Helaas is het opstellen van een overzichtelijke administratie verplicht en niet onbelangrijk, daarom is het belangrijk om voor jezelf te beslissen of je er zelf mee aan de slag gaat of dit klusje uitbesteed aan een boekhouder of accountant. Zo heb je een accountant in Amsterdam die ook altijd voor vragen ontvankelijk is.

Wat zijn de eisen van een administratie?

Als je het idee van een eigen onderneming hebt doorgezet, je ingeschreven hebt bij de kamer van koophandel, een btw-nummer hebt gekregen en een zakelijke bankrekening hebt geopend dan is het tijd om een overzicht te maken van je zakelijke administratie. Natuurlijk moet je administratie wel aan een paar eisen voldoen. Zo zijn een aantal onderdelen verplicht in je bedrijfsadministratie. Dit zijn onderdelen zoals urenregistratie, facturen, bankafschriften, reiskosten maar ook bonnetjes en rittenadministratie. Verder is er nog een verplichting en dat is dat je al deze gegevens moet bewaren voor zeven jaar. Dit geldt ook voor het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, bankafschriften en nog veel meer. Voor de onroerende zaken zoals de huur en het verblijspand geldt zelfs een bewaarplicht van tien jaar.

Is een accountant inhuren verplicht?

Veel mensen vragen zich af of het inhuren van een accountant verplicht is, voor kleine ondernemers en zzp’ers is het niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Grote bedrijven zijn echter wel verplicht om een goedgekeurde accountantsverklaring bij hun jaarrekening te voegen, voor zzp’ers geldt dit niet. In principe kan het bijhouden van de administratie zelf worden gedaan. Maar mocht je er zelf niet goed in zijn of er simpelweg geen zin hebben dan is het verstandig om het uit te besteden.

Voordelen van het uitbesteden van je administratie

Er zijn verschillende voordelen die bij het uitbesteden van je administratie horen, de grootste is natuurlijk dat het heel veel tijd scheelt. Tijd die je in dat geval ook aan andere zaken kunt besteden zoals het ondernemen zelf, zo kan je in die tijd je bedrijf, nieuwe klanten zoeken, een nieuw marketingplan opzetten en ga zo maar door. Daarnaast hoef je je ook minder te verdiepen in fiscale zaken zoals de btw-aangifte, relevante aftrekposten en het afschrijven van bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen. Het is zo dat de belastingregels voor ondernemers verschillen met die van particulieren, voor particulieren is de aangifte vaak al bijna helemaal ingevuld.